Hem » Okategoriserade artiklar om vin » På Alfama beställer du hem vinet med QR-kod

På Alfama beställer du hem vinet med QR-kod

På restaurang Alfama väljer du det godaste vinet på restaurangens vinlista och serverar det nästa gång som du har finmiddag! Och du kan beställa hem det enkelt via QR-kod på vinlistan direkt från Systemet.

Vi ska både laga, äta och dricka portugisiskt och besöker restaurang Alfama i Linköping, lagar Arroz de Marisco och ser hur det egentligen går till att beställa unika viner direkt hem från deras vinlista! Det är första restaurangen som genomför denna nya idé, men vi är säkra att fler kommer att följa.

alfama logotyp nyast

Det är restaurang Alfama, som var den allra första renodlade portugisiska kvarterskrogen i Linköping som erbjuder gästerna att beställa deras egna specialimporterade viner direkt hem. Vi pratar med ägaren Gabriel Ribeiro och ställer några frågor:

Kan du berätta lite om restaurang Alfama?

– Vi är en restaurangfamilj som består av förutom mig själv, min fru Eva och sönerna  Marcus och Andreas och vi startade restaurangen för lite mer än 5 år sedan.

– Min fru Eva och jag brukar presentera oss som två matpionjärer som träffades för många år sedan när vi arbetade på ett karibiskt kryssningsfartyg ute till havs. Vi blev kära och flyttade till Portugal och efter ett par år bestämde vi oss sedan för att flytta till Sverige. Vi har båda två lång erfarenhet, inom mat, dryck & servicebranschen.

På Alfama serveras traditionell portugisisk mat som Bacalhao, Cataplana och Bife a Portuguese till Pastel de nata tillsammans med portugisiska kvalitetsviner.

afama - gabriel
Gabriel Ribeiro

Ni som varit i Portugal och i Lissabon vet att Alfama heter ett litet område mitt i Lissabon som samlar många turister. Man går de branta backarna upp och kommer till mysiga små bare och restauranger där man hittar lokal mat som grillade sardiner, mycket goda inhemska viner, fantastisk konst och här och var hörs de lokala populära fado-sångerna … och stämningen är alltid hög.

– Vid starten var vi den enda portugisiska restaurangen i Sverige, så bitvis var det en tuff nysatsning men också himla kul att introducera det portugisiska köket som vid de tiden var ganska okänt i Sverige.

Det senaste året har vi gjort något som är helt unikt och aldrig gjorts tidigare i svensk historia. Jag är helt övertygad om att det kan förändra sättet vi tänker kring konsumtion och tillgänglighet av kvalitetsviner och alkohol i stort.

– Vi har blivit godkända som leverantör till Systembolaget och lanserar en vinkatalog utöver det vanliga minst sagt. Den kommer att få en vanlig “vinlista” att se lite glädjelös ut, för att beskriva det milt.

Men det har gått bra. Restaurangen får kontinuerligt fin kritik överlag både av gäster och av kritiker i media.

Hur kom ni på idén med vinlistan?

– Det finns en stor efterfrågan från våra middagsgäster som undrade om de kunde köpa vinet som de just druckit på Systembolaget. Men det gick alltså inte tidigare. 

– Tänk dig själv att du sitter på en restaurang där du precis ätit något riktigt gott och njutit av ett helt underbart vin till maten.

– Då tycker vi att det är självklart att man ska få den möjligheten att kunna dricka samma goda vin även hemma, tillsammans med familj och vänner – så vi bestämde oss för att undersöka den möjligheten, säger Gabriel.

alfama - en vinkata med kod

Alfama har egen import av portugisiska viner alltså?

– Ja, berättar Gabriel, vi började med att importera viner redan 2003 och har idag ca 100 unika viner i vårt sortiment. Vinerna som vi importerar är allt från traditionella viner främst av de blå druvorna Touriga Nacional, Tinta Barroca, och de gröna Alvarinho och Malvasia men även av den utrotningshotade druvan Moscatel Roxo. Vi har självklart även portviner, från Tawny till vit Port.

– Våra vinproducenter är oftast mindre vingårdar och då pratar vi småskaligt med ett tydligt fokus på kvalitet framför kvantitet. Några av våra vinproducenter har vinstockar som är över 100 år gamla vilket är extremt unikt och de klarade sig dessutom undan vinpesten, som förstörde 90% av alla vingårdar i hela Europa.

alfama vitt och rött vin

Vilka viner kan man beställa på er vinlista?

– Idag kan man beställa två viner ur vår katalog men fler viner kommer upp inom kort. Vi har märkt att de viner som gäster intresserar sig för är viner som har en story! Man vill veta om producenten, vinmakaren, klimatet, druvorna, produktionen… till exempel är en kul detalj att vi har ett rött reserva vin från 2017, Quinta do Judeu Reserva Tinto 2017 , som man kan beställa hem och som jag tillsammans med min familj har varit med och fottrampat och druvorna kommer också från vinstockar som är 100 år gamla – vinet är extremt högt rankat på Vivino och är bland de 4% bästa vinerna i världen, säger Gabriel stolt.

Quinta do Judeu Reserva Tinto 2017 kommer från Dourodalen i Portugal med ett optimalt klimat för att få fram ett vin med stark kropp, hög mognadsgrad och tydlig karaktär. 

OK, hur gör jag som gäst om jag vill beställa hem ett vin? 

Enkelt! På vissa viner i katalogen kommer det att finnas en QR-kod som gästerna kan scanna för att sedan beställa hem sitt vin via Systembolaget.

Quinta do Judeu Reserva Branco 2020 är det populära vita vinet i Alfamas vinkatalog som passar perfekt till den goda portugisiska skaldjursgrytan Arroz de Marisco som vi har fått receptet på. Vinet har en tydlig syra och hög aromatisk karaktär vilket verkligen tar havets läckerheter till en helt ny nivå.

Arroz de Marisco – portugisisk skaldjursgryta

 • 1 lök skivad
 • 45 ml olivolja
 • 4 tomater i tärningar
 • 3 krossade vitlöksklyftor
 • 1 lagerblad
 • 1 kvist persilja
 • 10 ml paprika
 • 1 grön paprika hackad
 • 500 g skaldjursblandning (gröna/blå-musslor, Gambas med skal, vongole, hjärtmussla eller de havsfrukter som finns tillgängligt i din butik)
 • 500 ml ris
 • 1 l vatten
 • 4 stora räkor avskalade och skalade
 • korianderblad till garnering
 • salt och peppar efter smak
 • en skvätt vitt vin

Gör så här:

Fräs löken i olivoljan.

Tillsätt tomater, vitlök, lagerblad, persilja, paprika och grön paprika.

Koka i några sekunder.

Tillsätt skaldjursblandningen och riset + en skvätt vitt vin, rör om väl.

Tillsätt vattnet och låt koka upp.

Sjud i cirka 20 minuter tills riset är mört.

Tillsätt de 4 stora räkorna och rör försiktigt ner i riset tills det är kokt.

Servera helt på ett stort fat eller i individuella skålar.

Garnera med hackad koriander.

Läs mer om Portugal här:

Frågor och svar:

Hur mycket vin producerar Portugal?

De största vinproducerande portugisiska regionerna är Douro-Porto, Lisboa och Alentejo. Enligt noteringar för 2020/21 minskades produktionen med 3% från förra säsongen till 6,3 miljoner hektoliter.

Vilka vingårdar kan man besöka i Portugal?

Sajten Winetourism.com visar destinationer över hela världen och man fyller på kontinuerligt med allt fler vingårdar. Länken här går direkt till Portugal.

Görs alla portviner endast i Portugal?

Ungefär som äkta champagne måste komma från den vinregionen Champagne i Frankrike, så kommer äkta portvin från Douro-dalen i Portugal. Faktum är att namnet u0022Portu0022 kommer från Porto, kuststaden längs Dourofloden.

Vilka druvor finns i vinho verde?

Tillåtna druvor
Vita: Alvarinho, Arinto (Pedernã), Avesso, Azal, Batoca, Loureiro, Trajadura
Röda: Amaral, Borraçal, Alvarelhão, Espadeiro, Padeiro, Pedral, Rabo de Anho, Vinhão.

Hur länge har man gjort vin i Portugal?

Antika civilisationer, såsom fenicierna, kartagerna, grekerna och mestadels romarna introducerade vin till Portugal. Portugal började exportera sina viner till Rom under Romarriket. Modern export utvecklades med handel till England efter Methuen-fördraget 1703. Från denna handel började en mängd olika viner att odlas i Portugal.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

René Barbier Viña Augusta
René Barbier Viña Augusta
Pris:78 :-
Artikel nr:267001
Smak fruktig, mandarin, päron, persika
Arom fruktigt, gula äpplen, honungsmelon, päron, persika
Färg ljusgul
Mat som passar
sällskapsdryck
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorMacabeo, Xarel-Lo, Parellada, MoscatelAlkohol12 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
8 /12
Syra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.