Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Nya vinböcker – tips till jul!

Nya vinböcker – tips till jul!

vinböcker - omslagsbild artikel - Vinjournalen.se

Det har kommit en hel del nya vinböcker detta år. Här kommer 15 boktips för julklappar till andra eller till dig själv!

Nu är det jul igen med tips om nya julböcker om vin – och kanske lite mat – både på svenska och på engelska. Många böcker finns idag även som ljud- eller e-bok så du kan bara ladda ner boken och skicka julklappen över nätet. Läs vad vinexperterna skrivit om i år:

Vin för en dålig dejt: ingen vanlig vinbok

Författare: Andreas Grube, Elin Grube

Välja vin för ett speciellt tillfälle? Kul och annorlunda bok skriven av vinjournalisterna Andreas och Elin Grube som ger dig nya perspektiv på olika tillfällen men också mängder av tips och svar på kluriga frågor om vin som vi alla har undrat över någon gång.

Kometvinet som kom bort: En äventyrlig vinresa till Rheingau

Författare: Lennart Rammer

Lennart Rammer har i många år varit aktiv som ordförande i Munskänkarna. Spännande story om en grupp svenskar som åker vinauktion i Rheingau, de mest klassiska vingodsen, ett spektaklulärt årgångsvin som försvinner innan auktionen och en rad konstiga sammanträffanden… tidvis en nagelbitare.

vinböcker 1 bokomslag

Filosofens guide till vinet: jag dricker alltså finns jag 

Författare: Roger Scruton

Den brittisk filosofen, författaren och vinälskaren Sir Roger Scruton (1944-2020) filosoferar intressant kring vin. Oavsett om det är bra eller dåligt för kroppen och hur mycket man dricker, så menar Sir Roger att vin som dricks i rätt sinnesstämning definitivt är bra för själen.

En svagare bok om öl

Författare: Johan Lindberg

Folköls-entreprenören Johan Lindberg har bra funderingar den explosionsartade efterfrågan på alkoholfritt och alkoholsvagt öl. En berättelse om vår tids trendigaste öl, ölklasser i förändring och ungdomars medvetna val, men också om hur Sveriges restriktiva alkoholpolitik och måttfullhet har format dagens ölscen. Johan tipsar om hur du kan brygga själv och sedan kombinera mat och öl på ett bra sätt.

Platters South African Wine Guide 2024 (engelska)

Författare: Philip van Zyl

Platter’s är den 44:e upplagan av den kända och populära sydafrikanska vinguiden som innehåller femstjärniga viner av över 8000 granskade viner. Beskrivningar av över 900 producenter över de pulserande vinregionerna i Sydafrika.

vinböcker 3 bokomslag

Svenskt vin: bland druvor och vingårdar 

Författare: Mattias Säfwenberg

Hur går det med svenskt vin? Vilka druvor har vi? Sommeliern och vinkonässören Mattias Säfwenberg på en smakresa genom Sverige leder han oss mellan druvsorter och vinrankor och riktar strålkastaren mot våra svenska vingårdar.

Allt du skulle vilja veta om champagne & lite till

Författare: Björnstierne Antonsson, Richard Juhlin

Champagne är världens bästa dryck och Sveriges mesta och bästa champagne-konässörerna Björnstierne Antonsson och Richard Juhlin förmedlar allt man vil veta om champagne: tillverkning, historia och massor av kunskap och kul fakta om hela världens favoritdryck.

Vintage Crime: A Short History of Wine Fraud (engelska)

Författare: Rebecca Gibb

Från antikens Rom till dagens Kalifornien – bedragare! Master of Wine Rebecca Gibb skriver i sin fängslande roman om hur förfalskningar, bedragare och druvkorsfarare har format vinvärlden, om giftiga sötningsmedel falska flaskor – vinbedrägeri är lika gammalt som vin.

Fredagsdrinken: Ni kanske undrar vad Fredagsdrinken är?

Författare: Magnus Uggla

Magnus Ugglas populära ”Fredagsdrinken” på sociala medier blev nu en kul bok bjuder med de bästa drinkrecepten, tips och några personliga betraktelser av Magnus Uggla själv.

vinböcker - bild 3 bokomslag

2 glas vin

Författare: Thomas Sjövall

En intressant bok om konsten att dricka (bara) 2 glas vin. Hur kan man lära sig hålla vinkonsumtionen på en mer måttlig och hälsosam nivå? Thomas Sjövall diskuterar hur man kan tänka och delar med sig av metoder för en lagom hållning till vindrickande – helt utan ”pekpinnar”!

Svensk whisky: pionjärer, nytänkare och utmanare

Författare: Henrik Aflodal

Whiskyexperten Henrik Aflodal tillsammans med redaktören Hans-Olov Öberg ger oss en genomgång om den svenska whiskybranschen och de specialdestillerier som finns här. Spännande när författarna påstår att den svenska whiskybranschens renommé snart är ikapp den skotska!

Blå berg, Grön mat, Orange vin: recept och berättelser från Georgien 

Författare: Anastasia Lundqvist, Charlotte Pruth

Följ med på en ovanlig matresa genom Europas sydostligaste utpost och möt maträtter du aldrig tidigare provat. Den första svenska kokboken om det hippa georgiska köket med både traditionella recept, historier och en och annan skröna samt om vinerna till maten, de unika orangea kvevrivinerna från 8000 år tillbaka i tiden.

Världens whisky

Författare:  Ingvar Rönde

Världens populäraste sprit tillverkas idag i nästan hundra länder och det säljs fler än 5 miljarder flaskor om året. Ingvar Rönde ger oss ett globalt perspektiv om whiskytillverkning, länderna och destillerierna som leder utvecklingen men också hur olika vi njuter av whisky beroende på var vi bor.

Vin från A till Ö 

Författare: Frida Lund

Måste det vara så svårt att bli en person som kan något om vin? Hur gör man när man beställer vin på restaurang? Och vilken roll spelar egentligen glaset du dricker ur? Mat- och vinprofilen Frida Lund lugnar oss med svar på frågor som vi alla har om vin. Och visst är det kul att ta reda på mer om vad du har i glaset? Och utan att vara vinsnobb eller expert.

Allt det goda i ett: alkoholfria cocktails för alla tillfällen

Författare: Lovisa Björck, Isabelle Gustavii, Emilia Johansson, Vilma Tydén, Sanna Söderqvist

En alkoholfri drinkbok av några av Sveriges bästa bartenders, restauranger och barer. Du får ta del av deras favoritdrinkar och tillhörande tips för att bli ett riktigt proffs på mocktails lika fantastiska som cocktails! Denna bok blev utsedd till ”Best in the World” 2023 av Gourmand Cookbook awards i kategorin Alcohol free drinks!

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar:

Vilka är de 5 tipsen för vinprovning?

Titta : Vilken färg är det på vinet? Exvis ljusrött, mörkrött, tegel?
Snurra: Ge vinet lite luft så smakerna kommer fram
Dofta : Vad doftar? Doftaromerna är nästan viktigast när man provar viner.
Ta en liten klunk: Hur smakar det?
Smaka: Sitter smaken kvar länge även efter att du svalt klunken?

Hur förbättrar du din vinkunskap som nybörjare?

Öva på att prova viner om och om igen. Varje gång du håller i ett glas vin. Gå på jämförande provningar för att förbättra din förmåga att smaka. Identifiera alltid ursprung och årgång. Sök efter viner som är nya för dig, inte så vanliga. Det utökar din smakrepertoar.

Är vinprovning en färdighet?

Att kunna prova viner på ett bra sätt innebär att ha grundläggande kunskaper om viner i allmänhet, inklusive tillverkningen av viner olika stilar. Det hjälper dig helt klart att kunna urskilja ett bra vin från ett exceptionellt vin, eftersom kvaliteten och eventuella defekter därav ofta beror på tillverkningen.

Kan man träna sig på att tycka om vin?

Många erfarna vinälskare har sina egna preferenser och de hittade dem genom att prova sig fram. och misstag. Håll ett öppet sinne och njut av resan.

Varför snurrar man på vinglaset?

När du virvlar runt ett glas vin frigör du bokstavligen hundratals unika aromföreningar, som fäster sig vid luftens syre. Detta hjälper till att separera aromerna i vinet, vilket berikar doft- och smakupplevelsen.

Läs mer om vin & provning:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.