Calvados och godaste äppelkakan!
Har du provat en Calvados, den franska historiska äppelbrandyn? Fungerar bra med krämiga ostar, efterrätter eller vår läckra äppelkaka!
Hur kom Calvados till? På 1800-talet när vinlusen förstörde otaliga vingårdar, så försvann även druvor och drycker som konjak och armagnac. Vad hade man kvar? Päron, äpplen och lite annan frukt… Man kan jämföra den med konjak men som ju görs av druvor men även destilleras till en eau-de-vie och precis som konjak, så är då Calvados en brandy, fast en äppelbrandy från så tidigt som 1500-talet.
Calvados är ett äppelbrännvin med Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) status och tillverkat exklusivt i regionen Normandie och liksom en del andra traditionella drycker som varit glömda ett tag, så börjar även denna åter bli populär och dyka upp i baren på restaurangerna. Skillnaden här är att Calvados faktiskt inte är destillerat från vindruvan utan denna goda aperitif görs främst av äpplen och började som äppelcider.
Reglerna för appellationen för calvados tillåter dubbeldestillation för alla Calvados skerldestillation enligt traditionell ’almbic pot still’ eller charentais förkomplexare Calvados, annars gäller enkel kontinuerlig destillation, så kallad kolonndestillation.
Enligt produktionsreglerna får man även använda en liten del päron i bascidern, även om man främst gör den av äpplen. I Normandie odlas ca 200 olika sorter av äpplen, allt från söta äpple till otroligt bittra. Allt för att leka lite med sammansättningen för bascidern, där äpplen först skördas och pressas till äppelmust, fermenteras till en torr cider och destilleras till en eau de vie, mycket likt konjak. Därefter får äppelcidern lagras i all fall i två eller tre års lagring på ekfat så har man en god Calvados.
Eftersom Calvdos är en brandy så gäller liknande kvalitetsgrader som för konjak och dessa grader anges på flaskan:
- VS, 3 stjärnig *** måste vara minst två år gamla.
- Vieux eller Réserve måste vara minst tre år gammal.
- V.O. Vieille Réserve, V.S.O.P. eller måste vara minst fyra år gamla.
- Det kan även stå ”Extra, X.O. Napoléon. Hors d’Age, Tres Vieille Reserve” och då måste den vara minst sex år gammal. Den kan till och med vara äldre än så ibland.
2 goda & prisvärda Calvados att prova!
Père Magloire VSOP – Nr 86331 /500 ml
Lagrad minst 4 år. Komplex smak som är något komplex med fatkaraktär: röda äpplen, marsipan, torkade aprikoser, ceder, smörkola, nötter och vanilj.
Calvados La Ribaude Hors d’Age 8 Years – Nr 256 /350 ml
Lagrad 8 år. Trevlig definierad smak med fatkaraktär och frukttoner av äpplen, örter, nötter, vanilj.
Fransk äppelkaka – bör njutas med Calvados!
Äppelkakan görs i en 23 cm bakform med löstagbar botten, smulorna med hackade valnötter och till sist strör man på lite torkad lavendel så får den lite färg. Denna kaka bör njutas med en calvados!
Kakbotten
- ½ dl valnötter, finhackade
- 2-3 dl vetemjöl (häll lite efterhand, känn på degen)
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 nypa kardemumma
- 1 dl kokosolja, flytande
- 4 msk isvatten
Hacka valnötterna, tillsätt mjöl, bakpulver, kardemumma, salt, till sist kokosolja. Kör i matberedare. Det blir smuligt först men pulsa och tillsätt isvattnet så formas degen till en klump. Slå in i folie och ställ i kylen.
Smultoppingen
- 1,5 dl vetemjöl
- 1-2 dl brunt råsocker
- 1 dl valnötter, hackade
- 1 tsk kardemumma
- ca 1 dl kokosolja, flytande
Blandningen ska bli smulig. Blanda mjöl, socker, valnötter och kardemumma. I med kokosolja och smula till med fingrarna.
Fyllningen
- ca 1,5 kg vinteräpplen, skalade
- 3 msk vetemjöl
- 1,5 dl brunt råsocker
- 1 tsk kardemumma
- 1 msk nypressad citronsaft
- 1 generös nypa salt
Värm ugnen på 200 ̊ .
Skiva skalade äpplen tunt, lägg skivorna i en skål tillsammans med socker, mjöl, citronsaft, kardemumma och lite salt.
Kavla ut den kalla degbotten, fyll bakformen och även kanterna en bit upp. Nagga botten och fyll med äppelblandningen. Toppa med smuldegen och ställ in på nedersta falsen i ugnen. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Sänk temperaturen till 180 ̊ och grädda ca ½ timme till, tills pajen och smulorna fått färg. Låt kallna och garnera genom att strö lite lavendel ovanpå pajen.
Frågor och svar
Calvados är en stark sprit och ligger på en alkoholhalt runt 40 %.
På 50-talet blev den ökande alkoholismen en nationell fråga i Frankrike och detta ledde till höga skatter, så Calvados blev avsevärt dyrare som ett resultat.
Calvados, ett utsökt äppelbrännvin och gott kall över is, i drinkar eller helst kanske rumstempererad så aromerna kommer fram.
En oöppnad flaska kan hålla sig i åratal, en öppnad flaska förlorar nog smakerna efter 1-2 år.
Calvados kan vara söta, syrliga, friskt fruktiga eller bittra.
Läs mer om franska viner:
- Bordeaux är mer än bara Bordeauxviner
- De mest berömda röda vinerna från Frankrike
- Det prestigefulla vindistriktet Médoc!