
EU kommissionen föreslår nya standardiserade termer för alkoholfria och alkoholsnåla viner för att förbättra konsumenternas förståelse och stärka marknaden. Eftersom man anser att nuvarande terminologi kan vara inkonsekvent och förvirrande, vill man nu harmonisera språket som används i hela EU för dessa produkter, vilka har fått en växande popularitet.
Mer specifikt föreslår kommissionen att följande termer används:
- 0,0 %: för viner med en alkoholhalt på högst 0,05 %
- Alkoholfritt: för viner med en alkoholhalt på mindre än 0,5 %
- Alkohollätt: för viner med en alkoholhalt på mer än 0,5 % men minst 30 % lägre än det ursprungliga vinets alkoholhalt
Man tror också att denna standardisering är avsedd att bana väg för en populär och växande marknad för alkoholfria och alkohollätta viner, vilket gör det möjligt för producenter att anta ett mer konsumentvänligt språk.
Förslaget är en del av ett bredare ”vinpaket” som syftar till att ta itu med utmaningar som EU:s vinsektor står inför, inklusive minskande konsumtion och förändrade konsumenters preferenser.