Vinexpo 2017 tar upp frågan om klimatförändringar

Hur kan den globala vinindustrin tackla utmaningarna och frågorna om klimatförändringar?

Det var en av frågorna som behandlades på Vinexpo 2017 i Bordeaux i helgen. Det var också temat för tidningen Wine Spectators debatt med några av de tunganamnen inom internationell vinindustri. I debatten deltog bland andra Miguel Torres, ägare till Spaniens största vinföretag Bodegas Torres, Harvardprofessorn John Holdren samt ägarna från Gaja Winery och Hall Wines i Napa.

För det första är det mycket intressant att ett så stort årligt evenemang som Vinexpo tar upp klimatfrågan. Det bevisar att de snabba klimatförändringar som drabbat vinindustrin, i alla fall i Europa, blir en stor fråga, när man pendlat mellan regn- och hagelstormar och torra bränder som ödelagt vingårdar. Det är självklart att klimatfrågan måste sättas i fokus.

Prof John Holdren

Professor John Holdren sticker som vanligt ut hakan rejält när det gäller miljöfrågan. Han konstaterar att alla vinproducenter aktivt måste ta tag i saken och engagera sig, investera pengar i ny teknologi, minska utsläppen av växthusgaser, inte enbart för att rädda planeten, utan faktiskt för att rädda själva vingårdarna. Detta är den krassa sanningen, menar han och han sa vidare att det är endast en gynnsam miljö – kan och ska – ligga till grund för morgondagens framgångsrika vingårdar, såväl som för en sund ekonomi. Det är en myt att vi måste välja mellan ekonomi och miljö, sa John Holdren.

Vad har vi att se fram emot när det gäller klimatet?

Klimatet är en utmaning för vinproducenter som kan förvänta sig ett allt värre klimat. Längre och varmare klimat med högre temperaturer, värmeböljor innebär perioder av torka kommer oftare. Däremellan kraftiga skyfall och hagelstormar gynnar en ökning av skadedjur.

Miguel Torres – @Vinjournalen

En annan miljökämpe inom vinindustrin är utan tvekan Miguel Torres som också deltog i debatten. Miguel Torres är känd för att alltid prova nya grepp, en modig man som fått mängder av internationella utmärkelser, både för sina viner men också för att våga bryta konventioner.

Den internationella vinvärlden behöver en enad strategi som fungerar i framtiden, menar Torres. Man behöver investera i nya metoder för att klara framtida klimatförändringar. Torres Bodegas lägger idag 11% av vinsten i företaget på att minska exempelvis CO2-utsläpp och man har ett mål att komma upp till 30% utsläppsminskning till år 2020.

Men vinindustrin måste arbeta hand i hand med andra industrisektorer. Miguel Torres menar att vi måste fokusera på nödvändigheten av att dra ner på köttkonsumtionen som är en viktig klimatförstörare. Enligt en brittisk studie står hela köttindustrin för 14,5% av de globala utsläppen av växthusgaser. Det är högre än de direkta utsläppen från den internationella transportsektorn. Miguel Torres avslutade med att säga att han idag äter mera linser och mindre kött.

Lyssna på ett korta intervjuer med bland andra vad professor John Holdren och Miguel Torres på Vinexpo 2017:

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna