Smak

Smaken av detta vin kan beskrivas som fruktig och något komplex. När det gäller tyngden ligger det någonstans mitt emellan då det är tyngre än ett regionspecifikt vin från Valpolicella men fortfarande lättare än till exempel amaroneviner.

Tenuta Vignega Ripasso

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso | 149:- | 3040

Framställning

Vintypen ripasso har blivit mycket populär de senaste åren. Det är en relativt ny typ av rödvin då det utvecklats på 1960-talet för att göra det annars så lätta Valpolicellavinet något tyngre och mustigare. Processen för att framställa ett ripassovin går ut på att man adderar de delvis jästa druvskalen som blir kvar från tillverkning av amaronevin i satsen. En sekundär jäsning uppstår och smakerna från amaronedruvorna blandas med druvsafterna från Valpolicellavinet som består av corvina, rondinella och molinara.

Valpolicella Ripasso är ett ekologiskt odlat vin, dvs. inga kemiska penetrerande skyddsmedel eller konstgödsel har används vid odlingen.

Passande mat

Ripasso som vintyp jämförs ofta med amaronevin. Amarone har ett mycket gott rykte, främst då man anser att man får ”mycket vin för pengarna” på grund av den höga druvkoncentrationen. Ripasso sägs dock vara snäppet vassare när det kommer till kategorin matvin. Valpolicella Ripasso passar mycket bra till klassiska ”rödvinsrätter” som rött kött, men kan för den sakens skull även avnjutas utan tillbehör eller ännu bättre tillsammans med ett urval av några enkla hårdostar.

Detta vin passar bra till de flesta tillfällen och måltider som kräver ett bra rödvin, utan att för den sakens skull vara tråkigt och alltför grundläggande.

Vingården Tenuta Vignega

Denna producent är ett familjeägt företag som har en lång tradition av vinodling bakom sig. Sedan början av 1800-talet har man odlat vinrankor på sluttningarna i nordöstra Verona, närmare bestämt i Vindistriktet Valpolicella.
Eftersom varje ny generation i familjen successivt tagit ledningen inom familjeföretaget är Tenuta Vignega en vinproducent som månar om framtiden – både ur miljöperspektiv och i fråga om företagets utveckling. Gamla traditioner och djupa kunskaper och erfarenhet inom vinodling kombinerat med varje ny generations samtida kunskaper har tillsammans skapat ett säkert recept på framgång inom branschen.

Hela egendomen som ägs av Tenuta Vignega har på senare år genomgått en förändring som innebär att all vinodling sker ekologiskt enligt föreskrifter av Bios s.r.l. di Vicenza, områdets kontrollorgan för ekologisk odling.

När det kommer till kvaliteten på druvorna är man övertygad om att endast det bästa är gott nog. Endast de finaste, friskaste och perfekt mogna druvorna används, och druvvariationen som odlas är i enighet med Veronas DOC-märkning. Man letar även ständigt efter nya tekniker och metoder som ytterligare kan förbättra druvornas kvalitet. Förutom DOC-märkning och ekologisk certifiering uppfyller även druvkvaliteten specifika krav (834/2007 Reg. CEE) och även själva vinframställningsprocessen är reglerad.

Tenuta Vignega är således en mycket anförtrodd producent med certifieringar inom alla de viktigaste områdena. Även smaken på deras viner är något som uppskattats av många vindrickare världen över.

Vindistriket Valpolicella

Valpolicella ligger öster om Gardasjön i den italienska provinsen Verona. Här står vinframställningen för den största delen av de ekonomiska inkomsterna, och det är särskilt typerna Amarone och Ripasso som dominerar. Dessa typer är kraftiga och smakrika viner som är framställda på delvis torkade druvor. Dessa anses som mycket högkvalitativa på grund av den koncentrerade smaken som beror på att fler druvor går ut vid framställningen. Druvorna torkas nämligen tills de förlorat minst en tredjedel av sin vikt.

De viner som har benämningen Valpolicella eller Valpolicella Classico är däremot något lättare och inte lika kraftfulla som de förstnämnda. Valpolicella Superiore är ytterligare en lokal vintyp; denna har normalt en högre alkoholhalt och lägre syra.
Distriktet är uppdelat i fyra vinområden: Fumane, Marano, Negrar och Grezzana. De vanligaste druvorna som används i dessa områden är corvina, rondinella och molinara. Härifrån kommer några av Italiens finaste och prisbelönta viner.

Vingårdarna börjar precis utanför staden Verona och breder ut sig över det kuperade landskapet som bjuder på vackra vyer över odlingarna. Valpolicella är ett mycket populärt turistmål på grund av det vackra landskapet, den intressanta historian och kulturen, och inte minst på grund av de fantastiska vinerna. För vinintresserade finns här mycket att hämta; vingårdarna är normalt öppna för besökare och det anordnas ofta olika vinmässor och tävlingar i området. Rödvinet från Valpolicella upptäcktes av svenskar främst på grund av semesterfirande vid närliggande turistparadiset Gardasjön. Sedan dess har vinerna varit uppskattade av såväl vanliga svenska hushåll samt vinkännare och kritiker.
Valpolicellavinerna har ett välförtjänt gott rykte. Här är man noga med att fortsätta odla de äldre regionspecifika druvorna vilket gör att vinerna får en speciell karaktär. De bästa druvorna väljs ut och pressas sedan till riktigt högkvalitativa viner. Vinerna från detta område är generellt kraftiga och fruktiga med doft av bär och viol.

Internationella länkar om Tenuta Vignega:

Frågor och Svar om Tenuta Vignega Ripasso och vindistriktet Valpolicella

Vad är ripasso-processen?

Efter en första jäsning tillsätts stjälkar och skal från Amazon eller Recioto till vinerna. Med hjälp av jäst startar en andra jäsning. Resultatet har mer alkohol och kropp än Valpolicella.

Vad är ett Superiore vin från Valpolicella?

Ett Superiore vin från Valpolicella är ett högkvalitativt vin som har en högre alkoholhalt och lagrats längre än ett vanligt Valpolicella vin.

Vad är Tenuta Vignega?

Tenuta Vignega är en vinproducent i Valpolicella området i Veneto, Italien. De producerar högkvalitativa viner, inklusive Valpolicella Ripasso Superiore.

Vad betyder Tenuta?

Tenuta är ett italienskt ord som betyder “egendom” eller “gård”. I vinproduktionsvärlden syftar det ofta på en vingård eller ett vingårdssystem som ägs av en enda familj eller företag.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy