foto: Agne27/commonswiki

Det verkar som om vädret har förändrat vinkartan i både Europa och i USA. I Italien och Frankrike har många vinodlare skyndat att skörda druvorna några veckor tidigare för att på så sätt klara årets skörd.  Sedan en tid tillbaka har USA drabbats av både översvämningar, orkaner och värmeböljor. I Kalifornien har årets värme varit närmast katastrofal i jämförelse ed tidigare år. Värmeböljan har också hållit i sig längre än vad som varit normalt under tidigare år.

Solbrända fläckar på druvor, i synnerhet på Chardonnaydruvan, är inte precis vad man önskar sig och man tror nu att skörden 2017 kommer att påverkas av den otroliga värmen som hållit i sig långt in på hösten.

Nu i september 2017 har man vid ett flertal tillfällen mätt en temperatur på 40-45° C på många ställen. I en sådan värme visar det sig att många druvor är mycket bräckliga och förstörs. Och detta är endast droppen som fått bägaren att rinna över. Under hela växtsäsongen 2017 har man haft problem med extrema klimatförhållanden som exempelvis försommarens hagelstormar och nu den extrema värmen. Även i delstaten Kalifornien har det varierat otroligt i klimatet. I södra Europa har man under sommaren haft kraftiga hagelstormar.

Vi får hålla tummarna. Många vinodlare har redan skördat sina druvor lite tidigare och på så sätt kunnat klara en hel del av skörden, även om vinstockarna påverkas fortfarande av en alltför torr och varm jord.

Man kan i dagsläget bara sia. Det är fortfarande är tidigt att säkert uttala sig och få en känsla om årets skörd, i alla fall innan jäsningen.

Så här bearbetar Italienska vinodlare den enorma värmebölja som man haft, se filmen >>

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy