Hem » Ekologiskt viner » Klimatförändringen påverkar vindruvor i både Europa och i USA

Klimatförändringen påverkar vindruvor i både Europa och i USA

27 - Vinjournalen.se

foto: Agne27/commonswiki

Det verkar som om vädret har förändrat vinkartan i både Europa och i USA. I Italien och Frankrike har många vinodlare skyndat att skörda druvorna några veckor tidigare för att på så sätt klara årets skörd.  Sedan en tid tillbaka har USA drabbats av både översvämningar, orkaner och värmeböljor. I Kalifornien har årets värme varit närmast katastrofal i jämförelse ed tidigare år. Värmeböljan har också hållit i sig längre än vad som varit normalt under tidigare år.

Solbrända fläckar på druvor, i synnerhet på Chardonnaydruvan, är inte precis vad man önskar sig och man tror nu att skörden 2017 kommer att påverkas av den otroliga värmen som hållit i sig långt in på hösten.

Nu i september 2017 har man vid ett flertal tillfällen mätt en temperatur på 40-45° C på många ställen. I en sådan värme visar det sig att många druvor är mycket bräckliga och förstörs. Och detta är endast droppen som fått bägaren att rinna över. Under hela växtsäsongen 2017 har man haft problem med extrema klimatförhållanden som exempelvis försommarens hagelstormar och nu den extrema värmen. Även i delstaten Kalifornien har det varierat otroligt i klimatet. I södra Europa har man under sommaren haft kraftiga hagelstormar.

Vi får hålla tummarna. Många vinodlare har redan skördat sina druvor lite tidigare och på så sätt kunnat klara en hel del av skörden, även om vinstockarna påverkas fortfarande av en alltför torr och varm jord.

Man kan i dagsläget bara sia. Det är fortfarande är tidigt att säkert uttala sig och få en känsla om årets skörd, i alla fall innan jäsningen.

Så här bearbetar Italienska vinodlare den enorma värmebölja som man haft, se filmen >>

Frågor och svar:

Hur påverkar klimatförändringen vinodlingarna i Europa och USA?

Klimatförändringen har förändrat vinkartan i både Europa och USA, vilket har påverkat vinodlingarna. Vinodlare i Italien och Frankrike har till exempel skyndat att skörda druvorna några veckor tidigare för att klara årets skörd.

Vilka problem har vinodlare i Kalifornien haft under 2017?

Vinodlare i Kalifornien har haft problem med extrema klimatförhållanden under hela växtsäsongen 2017, exempelvis försommarens hagelstormar och den extrema värmen som har hållit i sig längre än normalt.

Vilka konsekvenser kan den extrema värmen ha på druvorna?

Den extrema värmen kan göra druvorna bräckliga och förstöra dem. Dessutom kan den torra och varma jorden påverka vinstockarna negativt.

Hur har vinodlare hanterat den enorma värmeböljan i Italien?

Vinodlare i Italien har hanterat den enorma värmeböljan genom att skörda druvorna tidigare och på så sätt klara en del av skörden. De har också bearbetat jorden för att göra den mer motståndskraftig mot värmen.

Vad kan man säga om årets skörd i dagsläget?

Det är fortfarande för tidigt att säkert uttala sig om årets skörd, i alla fall innan jäsningen. Vinodlare får hålla tummarna och se hur druvorna utvecklas under kommande veckor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.