Rött Vin - Röda viner från alla världens hörn

En aktuell vinguide för röda viner

Kul att du hittat hit! Vår vinguide är under uppbyggnad och kommer att vara klar inom kort.

Upptäck en värld av rött vin genom vår globala vinguide! Vi har samlat all den information du behöver för att utforska röda viner tillgängliga på Systembolaget i Sverige. Utforska artiklar som fördjupar sig i den fascinerande världen av rött vin och hitta länkar till vinproducenter och importörer som erbjuder röda viner från alla hörn av världen. Låt oss guida dig på din rödvinsresa!

Filter

Filters

824 produkter found

Alla röda viner

Vintips Rött Vin från olika länder

Rött vin är en populär alkoholhaltig dryck som uppskattas av människor över hela världen. Dess rika smaker och aromer gör det till en favorit bland många vinentusiaster. I den här bloggen kommer vi att utforska historien, fördelarna och olika typer av rött vin.

Historia om rött vin:

Rött vin har funnits i århundraden och har uppskattats av människor genom historien. Det antas att antika greker och romare var bland de första att uppskatta smaken och fördelarna med rött vin. Med tiden blev det en populär dryck i Europa och kom så småningom till andra delar av världen.

Fördelar med rött vin:

Rött vin har visat sig ha flera hälsofördelar. Studier har visat att det kan minska risken för hjärtsjukdom, stroke och vissa typer av cancer. Rött vin är också känt för sina antioxidantegenskaper, vilket kan hjälpa till att skydda kroppen mot oxidativ stress.

Typer av rött vin:

Det finns flera olika typer av rött vin, var och en med sin unika smak och arom. Här är några av de mest populära typerna av rött vin:

Cabernet Sauvignon: Detta är en av de mest populära röda vinerna i världen. Den är känd för sin fylliga smak och doft av svarta vinbär.

Pinot Noir: Detta röda vin är lättare i kroppen och har en delikat smak. Det är känt för sina aromer av jordgubbar och körsbär.

Merlot: Merlot är ett mediumfyllt rött vin med en mjuk, fruktig smak. Det beskrivs ofta som att ha en sammetig konsistens.

Zinfandel: Detta är ett djärvt och kryddigt rött vin som är populärt i Kalifornien. Det är känt för sina smaker av björnbär och hallon.

Syrah/Shiraz: Detta är ett fullfylligt rött vin med smaker av björnbär, svartpeppar och andra kryddor.

Att para ihop rött vin med mat:

Rött vin paret ofta med mat, eftersom det kan komplettera smakerna av många olika rätter. Här är några vanliga mat- och vinparningar:

Cabernet Sauvignon: Detta röda vin passar bra med rött kött, lamm och hårdostar.

Pinot Noir: Detta röda vin passar bra med lax, fjäderfä och svamprätter.

Merlot: Detta röda vin passar bra med pastarätter, pizza och rostade grönsaker.

Zinfandel: Detta röda vin passar bra med grillat kött, kryddiga rätter och lagrade ostar.

Syrah/Shiraz: Detta röda vin passar bra med grillat kött, grytor och kryddiga rätter.

Slutsatsen är att rött vin är en populär alkoholhaltig dryck med en rik historia och många hälsofördelar. Det finns flera olika typer av rött vin, var och en med sin unika smak och arom, och det kan paras ihop med en mängd olika maträtter för att förstärka smakerna av både vinet och maten. Så, oavsett om du är en erfaren vinkännare eller bara börjar utforska världen av vin, är rött vin definitivt värt att prova.

Tips – Vår Vinguide för Röda viner från alla världens hörn

Vanliga frågor om rödvin
 • Vilken är den idealiska serveringstemperaturen för rödvin?

  Den idealiska serveringstemperaturen för rödvin kan variera beroende på vilken typ av vin det är. Generellt sett bör fullkroppiga röda viner som Cabernet Sauvignon och Syrah serveras mellan 60-65°F (15-18°C), medan lättare röda viner som Pinot Noir och Beaujolais bör serveras något svalare, mellan 55-60°F (12-15°C).

 • Vad är rödvin gjort av?

  Rödvin görs av mörka druvor som har jäst med sina skal.

 • Vilka är de mest populära typerna av rödvin?

  Några av de mest populära typerna av rödvin inkluderar Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah (även känd som Shiraz) och Zinfandel.

 • Behöver rödvin dekanteras?

  Vissa röda viner gynnas av att dekanteras, vilket innebär att man häller vinet i en karaff för att låta det andas och frigöra eventuellt sediment. Fullkroppiga, tanninrika röda viner som Cabernet Sauvignon och Bordeaux-blends är bra kandidater för dekantering, medan lättare röda viner som Pinot Noir vanligtvis inte behöver dekanteras.

 • Vilka livsmedel passar bra med rödvin?

  Rödvin passar bra med en mängd olika livsmedel, inklusive rött kött, ost, pastarätter och mörk choklad. Den specifika kombinationen beror på vilken typ av rödvin det är, liksom smakerna och kryddorna i maten.

 • Hur länge kan rödvin lagras?

  Rödvin kan lagras under en varierande tid, beroende på vinets tanniner, syra och alkoholhalt. Generellt sett är de flesta röda viner som bäst inom några år efter buteljeringen, men vissa högkvalitativa viner kan lagras i årtionden. Det är viktigt att lagra rödvin i en sval, mörk plats med en konstant temperatur och luftfuktighet för att säkerställa att det åldras ordentligt.

 • Vad är skillnaden mellan torrt rödvin och sött rödvin?

  Torra röda viner har lite till ingen restsocker, medan söta röda viner har högre nivåer av restsocker. Sötman i rött vin kan komma från druvorna själva eller från vinframställningsprocessen (till exempel genom att tillsätta en söt druvjuice eller stoppa jäsningen tidigt för att bevara restsocker). Torra röda viner är vanligtvis mer tanninrika och syrliga

 • Vad är det genomsnittliga priset på röda viner som säljs på Systembolaget?

  Det genomsnittliga priset på röda viner som säljs på Systembolaget kan variera mycket beroende på faktorer som ursprungsland, druvsorter som används och de vinmakningstekniker som används. Men baserat på ett urval av tillgängliga röda viner är det genomsnittliga priset på en flaska rött vin på Systembolaget cirka 120-150 SEK. Det är dock värt att notera att detta endast är ett genomsnitt och det finns många röda viner på Systembolaget tillgängliga till högre och lägre prisnivåer.

 • Vilka är de vanligaste druvsorterna som används för att producera rött vin?

  Cabernet Sauvignon är den mest populära rödvinsdruvan, den universella Pinot Noir, Merlot från Bordeaux, californiska Zinfandel och Malbec som är populär i Argentina.

 • Vilket land säljer mest röda viner?

  USA, Frankrike och Italien är de största rödvinskonsumerande länderna.

 • Vilket land producerar mest röda viner?

  Många länder runt om i världen producerar röda viner, men från och med 2021 är det land som producerar mest rött vin sett till volym Italien. Enligt International Organisation of Vine and Wine producerade Italien mer än 50 miljoner hektoliter vin 2020, med rött vin som stod för den största delen av produktionen. Italien har en lång historia av vinproduktion, och dess vinregioner är kända för att producera en mängd olika högkvalitativa röda viner, inklusive Chianti, Barolo, Brunello di Montalcino och Amarone, bland andra.

  Andra länder som också är stora producenter av rött vin inkluderar Frankrike, Spanien, USA, Argentina, Chile och Australien, bland andra. Varje land har sina egna unika vinregioner och druvsorter, vilket bidrar till mångfalden av röda viner som finns tillgängliga på den globala marknaden.