Dessert Vin - Söta viner från alla världens hörn

En aktuell vinguide för dessert och söta viner

Kul att du hittat hit! Vår vinguide är under uppbyggnad och kommer att vara klar inom kort.

Utforska världen av underbara dessertviner med vår globala vinguide. Vi är din pålitliga källa för att hitta allt du behöver veta om de mest utsökta söta vinerna som finns tillgängliga på Systembolaget i Sverige. Ta del av spännande artiklar som utforskar konsten att njuta av söta viner och hitta enkelt länkar till vinproducenter och vinimportörer från alla hörn av världen, allt här på Vinjournalen.se.

Filter

Filters

5 produkter found

Vintips Dessert Vin från olika länder

Dessertviner är en lyxig njutning som kan höja vilken matsupplevelse som helst. Dessa viner avnjuts vanligtvis efter en måltid, eftersom deras sötma och rikedom kompletterar desserter och ger ett tillfredsställande slut på en kulinarisk upplevelse. I detta blogginlägg kommer vi att utforska världen av dessertviner, och undersöka vad de är, hur de tillverkas och vilka man bör prova.

Vad är dessertviner?

Dessertviner är en typ av vin som är sött och vanligtvis avnjuts efter en måltid. De är tillverkade av druvor som har en hög sockerhalt, som sedan jäses till alkohol. Till skillnad från andra typer av vin, tillsätts ofta ytterligare alkohol till dessertviner, vilket ökar deras sötma och ger dem en högre alkoholhalt. Denna process av fortifiering stoppar jäsningen av druvorna och lämnar kvar restsocker i vinet.

Dessertviner finns i många olika stilar, från lätta och uppfriskande till rika och lyxiga. Några av de mest populära varianterna inkluderar:

Portvin: Portvin är ett förstärkt vin från Portugal som vanligtvis görs av en blandning av druvsorter, inklusive Touriga Nacional, Tinta Roriz och Touriga Franca. Det är ett rikt, fylligt vin som vanligtvis serveras som dessertvin. Portvin finns i flera olika stilar, inklusive ruby, tawny och vintage.

Sherry: Sherry är ett förstärkt vin från Spanien som görs av druvan Palomino. Det åldras vanligtvis i ekfat och finns i flera olika stilar, inklusive fino, manzanilla och amontillado. Sherry är ett mångsidigt vin som kan avnjutas med ett brett utbud av desserter, inklusive kakor, bakverk och glass.

Sauternes: Sauternes är ett sött vin från Bordeaux-regionen i Frankrike. Det görs av en blandning av druvor, inklusive Semillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle. Sauternes är ett rikt, fylligt vin som vanligtvis serveras med desserter som är rika och krämiga, som crème brûlée eller cheesecake.

Isvin: Isvin är ett sött vin som görs av druvor som har frusit på vinstocken. Denna process koncentrerar sockret i druvorna och resulterar i ett rikt, sött vin. Isvin serveras vanligtvis med desserter som är syrliga eller sura, som citrontårtor eller fruktbaserade desserter.

Hur görs dessertvin?

Processen för att göra dessertvin varierar beroende på vilken typ av vin som görs. Men alla dessertviner görs från druvor som har hög sockerhalt. Druvorna skördas sent på säsongen när de är fullt mogna och har en hög koncentration av socker. Druvorna pressas sedan och juicen jäses till vin.

För starkviner tillsätts ytterligare alkohol till vinet under eller efter jäsning. Detta stoppar jäsningsprocessen, vilket lämnar kvar resterande socker i vinet och ökar dess alkoholhalt.

Tips – Vår Vinguide för Söta viner från alla världens hörn

Vanliga frågor om söta viner
 • Vad är söta viner?

  Söta viner är viner som har en högre nivå av restsocker än torra viner. Sötman kan komma från druvorna själva eller från vinmakningstekniker som att tillsätta en söt druvjuice eller stoppa jäsprocessen tidigt för att bevara restsocker.

 • Vilka är några populära typer av söta viner?

  Några populära typer av söta viner inkluderar Moscato, Riesling, Sauternes och Portvin.

 • Vad är den idealiska serveringstemperaturen för söta viner?

  Den idealiska serveringstemperaturen för söta viner varierar beroende på vilken typ av vin det är. Generellt serveras vita söta viner kylda, medan röda söta viner serveras vid rumstemperatur eller något kylda.

 • Vilken mat passar bra med söta viner?

  Söta viner passar bra med olika typer av mat, inklusive kryddig mat, desserter och ostbrickor. Sötman i vinet kan balansera ut kryddigheten i maten eller komplettera sötman i desserten.

 • Hur länge kan söta viner lagras?

  Söta viner kan ha olika potential för åldrande beroende på vilken typ av vin det är. Vissa söta viner, som Sauternes och Portvin, kan åldras i flera decennier, medan andra, som Moscato, är bäst att dricka unga.

 • Vad är skillnaden mellan förstärkta söta viner och osötade söta viner?

  Förstärkta söta viner, som Portvin och Sherry, har ytterligare alkohol tillsatt för att stoppa jäsningsprocessen och bevara restsocker. Osötade söta viner, som Riesling och Moscato, har sin sötma bevarad genom vinmakningstekniker som att stoppa jäsning eller tillsätta en söt druvjuice.

 • Vad är skalan för söthetsnivå för söta viner?

  Söthetsnivån för söta viner kan variera mycket. Söthetsskalan för vin sträcker sig från torrt till sött och kan mätas med restsockernivån. Ett sött vin kan variera från lätt sött till mycket sött, beroende på mängden restsocker det innehåller.

 • Vad är det genomsnittliga priset på dessertviner som säljs på Systembolaget?

  Det genomsnittliga priset på dessertviner som säljs på Systembolaget kan också variera beroende på olika faktorer såsom dessertvinets stil, ursprung, druvsorter och vinmakningstekniker. Baserat på ett urval av tillgängliga dessertviner är det genomsnittliga priset för en flaska dessertvin på Systembolaget runt 200-300 SEK. Men detta är bara en uppskattning och det finns många dessertviner tillgängliga till olika prisnivåer, med vissa vara dyrare och andra mer prisvärda. Det är värt att notera att priset på dessertviner kan vara högre på grund av de mindre druvskördear som krävs för att producera vinet och det extra tid och arbete som är involverat i produktionsprocessen. Som med andra vin kategorier kan det också finnas säsongs- eller kampanjrabatter som erbjuds av Systembolaget som kan påverka det genomsnittliga priset på tillgängliga dessertviner.

 • Vilket land säljer mest dessertviner?

  USA konsumerar mest dessertviner.

 • Vilka är de vanligaste druvsorterna i världen för att producera dessertvin?

  Det finns flera druvsorter som vanligtvis används runt om i världen för att producera dessertviner, var och en med sina egna unika egenskaper och smakprofiler. Några av de vanligast använda druvsorterna för dessertviner inkluderar:

  Riesling: Denna druva används ofta för att producera söta dessertviner i Tyskland och andra delar av världen. Den har höga syrenivåer och kan producera viner med olika nivåer av sötma, från halvtorra till mycket söta.

  Sémillon: Denna druva används ofta i Frankrikes Sauternes-region för att producera söta, botrytiserade dessertviner. Sémillon blandas ofta med Sauvignon Blanc för att skapa ett balanserat vin med både syra och sötma.

  Muscat: Denna druva används för att producera både stilla och mousserande dessertviner runt om i världen. Muscat-druvor har en naturlig sötma och blommig doft, vilket gör dem idealiska för att producera aromatiska och söta dessertviner.

  Chenin Blanc: Denna druva används i stor utsträckning i Loiredalen i Frankrike för att producera söta dessertviner, liksom i Sydafrika, där den används för att producera botrytiserade viner.

  Pedro Ximénez: Denna druva används ofta i Spanien för att producera rika, söta sherryviner. Druvorna torkas i solen för att koncentrera deras socker innan de pressas för att skapa ett mycket sött, mörkt vin.

  Detta är bara några av de många druvsorter som används för att producera dessertviner runt om i världen, men de är några av de mest använda och kända.

 • Vilket land producerar mest dessertvin?

  Från och med 2021 är det svårt att fastställa vilket land som producerar flest dessertviner, eftersom de inte vanligtvis produceras i stora kvantiteter jämfört med andra typer av vin.

  Med det sagt är flera länder kända för att producera högkvalitativa dessertviner, inklusive Frankrike, Italien, Portugal och Tyskland, bland andra. I Frankrike är Sauternes-regionen känd för att producera några av världens mest berömda och eftertraktade dessertviner, tillverkade av Semillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle-druvor som påverkas av ädelröta. I Italien är de söta vinerna från Piedmont-regionen, som Moscato d'Asti och Brachetto d'Acqui, välkända och högt ansedda.

  I Portugal är den förstärkta vinen Porto, tillverkad av en blandning av inhemska druvsorter, en av landets mest kända exportvaror, medan Tyskland är känt för sina söta Riesling-viner, som produceras i Mosel- och Rheingau-regionerna.

  Överlag produceras dessertviner i många olika länder runt om i världen, och varje region har sin egen unika stil och druvsorter som används.