Hem » Vin Tester » Toppbetyg för Frey-Sohler
Vin Tester

Toppbetyg för Frey-Sohler

26_itemthemeimage_4843-jpg - Vinjournalen.se

Frey-Sohler Reserve Pinot Blanc är det senaste vita vinet i raden som förtjänar en ordentlig omgång beröm. Som många andra viner i ursprungsområdet Alsace överraskar det med sin alldeles egna smaksammansättning. Du kan i detta vin bland annat upptäcka följande smaker:

  • Honungsmelon
  • Persika
  • Gröna frukter
  • Mineraler
  • Citrusfrukter

Även om dessa smaker är klassiska för ett vitt vin av denna karaktär är detta exemplar allt annat än konventionellt. Man kan förutom fruktsmakerna ana en viss kryddighet som känns mycket spännande och rätt i tiden. Jordmånen i området, som består av lera, sand och sten, har också fått säga sitt och satt sin prägel på smaken. 2012 var ett särskilt bra år som medförde många fina recensioner bland kritiker. ”Som Alsaceviner ska smaka” verka vara den allmänna uppfattningen om detta vin, och vi är benägna att hålla med.

Frey-Sohler är en anrik vingård med lång erfarenhet av vintillverkning. Vad gäller deras riserva har dess druvor först pressats i pneumatiska pressar för att sedan förflyttas till ståltank under två dygn. Därefter skedde jäsningen under ett antal veckor på andra tankar för att sedan flyttas tillbaka till ståltankar, alternativt gamla ekfat.

Som de flesta andra vita viner gör detta sig bäst med fisk och skaldjur, men kvaliteten är så pass hög att du absolut kan dricka det som det är utan några större ansträngningar i köket. Ska du ta med dig vin till festen eller middagen är detta ett säkert kort som finns på Systembolaget (artikelnummer 2930).

Frågor och svar:

Vilka smaker kan man upptäcka i Frey-Sohler Reserve Pinot Blanc?

Honungsmelon, persika, gröna frukter, mineraler och citrusfrukter.

Vad är speciellt med smaksammansättningen i detta vin?

Det är allt annat än konventionellt och har en viss kryddighet som känns spännande och rätt i tiden.

Vilken jordmån har påverkat smaken i detta vin?

Området har en jordmån som består av lera, sand och sten som har satt sin prägel på smaken.

Hur har druvorna till detta vin behandlats under tillverkningen?

Druvorna har först pressats i pneumatiska pressar och sedan förflyttats till ståltank under två dygn. Därefter har jäsningen skett under ett antal veckor på andra tankar för att sedan flyttas tillbaka till ståltankar eller gamla ekfat.

Vad passar bäst att äta till detta vin?

Fisk och skaldjur, men det kan också drickas som det är utan några större ansträngningar i köket.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.