Portvin görs på både blåa (touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz, tinta barroca, tinta amarela och tinta câo) och gröna druvor ( codega, malvasia fina, malvasia rei, rabigato och gouveio).Portvin kan man allstå göra på blå eller gröna druvor. Färgen på druvan är dock inte det enda som skiljer portvinerna emellan, utan det finns flera skillnader ett portvin test kan fokusera på.

  • Självklart kan fokus vara att testa skillnader mellan röda och vita portviner.
  • Även olika årgångar av samma typ av portvin är intressant att prova.
  • Väljer man istället fokus på rött eller vitt portvin rekommenderas ett test av olika druvsorter.

När du väl valt vilket fokus du vill ha på ditt portvins test är det bara att införskaffa passande tillbehör som valnötter, blåmögelostar, russin, dadlar och pepparkakor.
För en närmare beskrivning av olika typerna av portvin se nedan.

  • Ruby är en ungdomlig och fruktig port.
  • Tawny, som måste ha lagrats i minst sju år för att bli kallad just Tawny, är mer utvecklad i doft och smak och har självfallet karaktäristiska fatinslag.
  • Vintage port bör dekanteras innan för att få bort bottensatsen. Det är det längst lagrade portvinet och bör lagras ytterligare för att få fram dess totala mognad.

Att göra ett portvin är alltså inte svårare än så, så välj ditt tema och dina typer av port du vill testa och skäm bort dina vänner med lite söt port med tilltugg.

Vinjournalen.se rekomenderar

Casa Vehla Douro

Casa Vehla Douro

Artikel:561901Volym:750 ml
Pris99 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionDouroÅrgång2020ProducentAdega Cooperativa de FavaiosDruvor40% viosinho, 40% gouveio och 20% moscatel galegoAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy