Smak: Torr, frisk och något brödig smak med inslag av jäst, mineral, citrus, nötter och gröna äpplen.

Framställning: Som vanligt i Champagnesammanhang tillverkas Pannier Brut Tradition av en blandning av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Var för sig tillför de en omistlig del av detta mousserande vin, i tur och ordning, elegans, struktur och fruktighet. Vinet lagras minst tre år i Panniers medeltida källare innan försäljning.

Champagne: Champagne är tveklöst en av vinvärldens namnkunnigaste regioner. Det är Frankrikes nordligaste och kallaste vinregion, vilket ger druvor med bra syra. Jordmånen i Champagne är dessutom fördelaktigt kalkrik. Champagneregionen delas i sin tur in i de fem delarna Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Sézanne och Aube. Till denna provkarta kommer att byarna i regionen tilldelas klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru, beteckningar som utgår från druvornas kvalitet. I regionen odlas nästan uteslutande de tre druvor som vanligen används till de världsberömda mousserande vinerna, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vissa odlare producerar sin egen champagne, men främst är det de berömda champagnehusen som köper upp druvorna och står för framställningen.

Pannier: Champagnehuset Pannier är verksamt sedan 1899. Viktiga förändringar under denna mer än sekellånga historia var t.ex. köpet av egendomarna i Châteu-Thierry i Vallé de la Marne på 1930-talet och att man på 1970-talet köptes av en grupp odlare som nu använder namnet. Man har idag tre egna oenologer verksamma i firman och mycket moderna anläggningar. Utöver standardchampagnerna producerar man även årgångschampagne. Förlagan till den bågskytt som idag pryder Panniers logotyp fann man under en arkeologisk studie av de gamla vinkällarna.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy