Hem » Vin Tester » Montecillo Crianza (nr 2643)
Vin Tester

Montecillo Crianza (nr 2643)

Smak: Kryddigt och aningen utvecklat vin. Fatkaraktär. Torkade katrinplommon och torkade körsbär. Inslag av läder, lakrits, mörk choklad och dill.

Framställning: Montecillo framställs helt av Tempranillo, Spaniens kanske främsta druva (som dock går under andra namn utanför Rioja och Navarra). Viner av denna druva är i allmänhet kryddiga och mustiga, med typiska inslag av torkad frukt och örter. Vinet lagras minst ett år på franska eller amerikanska ekfat och sedan ytterligare i flaska.

Rioja: Rioja – Spaniens främsta vinregion – ligger strategiskt mellan Atlanten och medelhavet. Regionen indelas i själva verket i tre mindre områden av olika karaktär, de något svalare Rioja Alta och Rioja Alavesa och det varmare Rioja Baja. Huvudsakligen odlar man den karakteristiska Tempranillon, men även andra druvor som används för att blanda med denna, t.ex. Garnacha och Mazuelo. Vitt vin utgör endast en liten del av produktionen i Rioja, och då använder man huvudsakligen Viura. Vinerna från Rioja klassificeras i tre kategorier som utgår från hur länge de lagrats innan försäljning: Crianza, Reserva och Gran Reserva

Bodega Montecillo: Bodega Montecillo är en av de äldre i Rioja. Att bodegan köpts på 70-talet av Osborne Group har dock inneburit nyinvesteringar i vinanläggningen. Denna namnkunniga producent är känt för innovativ vinframställning och var faktiskt den första att leverera ett spanskt vin till det svenska systembolaget. Montecillo äger inga egna vingårdar utan köper upp från långtidskontrakterade odlare, vilket ger ett visst oberoende av bra och dåliga skördar. Osbourne Group saluför även andra drycker samt ett stort utbud av olika specialiteter från det spanska köket.

Frågor och svar:

Vilken druva används för att framställa Montecillo Crianza?

Montecillo Crianza framställs helt av Tempranillo.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Montecillo Crianza?

Man kan förvänta sig kryddiga och mustiga smaker med inslag av torkad frukt, örter, läder, lakrits, mörk choklad och dill.

Hur länge lagras Montecillo Crianza på ekfat?

Montecillo Crianza lagras minst ett år på franska eller amerikanska ekfat.

Vilken är Spaniens främsta vinregion?

Rioja är Spaniens främsta vinregion.

Äger Bodega Montecillo egna vingårdar?

Nej, Bodega Montecillo köper upp druvor från långtidskontrakterade odlare.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.