Smak: Ett druvtypiskt, blommigt, torrt och något kryddigt vin, med karakteristisk smak av litchi, men även ananas, honung, gråpäron och fläder. Lång eftersmak.

Framställning: Gewurztraminern är omisskännlig, med sin kryddiga och blommiga doft, med inslag av persika och muskot. Skalet på denna druva har röda pigment och måste avlägsnas vid framställningen. Alsace-viner buteljeras i typiska attraktiva, höga och smala, så kallade ”flûtes d’Alsace”.

Alsace: Alsace var länge omtvistat som gränsland mellan Frankrike och Tyskland. Att det är ett område med intressanta viner råder det däremot ingen tvekan om, kanske för att här blandas franska och tyska vintraditioner och resulterar i något alldeles unikt. Härifrån kommer utmärkta torra Riesling-viner och aromatisk Gewurstraminer, men man odlar även Pinot Gris/Noir/Blanc, Muscat och andra druvor. Det avlånga området avgränsas till väster av bergen, Les Vosges, som reser en mur som skyddar området från nederbörd från Atlanten. Det skapar ett förhållandevis torrt klimat på de öst- och sydsluttningar där vinet odlas. Rhen avgränsar området i öster. Utöver den vanliga ursprungsbeteckningen, AOC (Appelation d’Origine Côntrolée) Alsace, för vita, rosé och röda viner, finner man här en för de mer exklusiva vita, ”Alsace Grand Cru AOC”, samt ”Crémant d’Alsace” för mousserande. Alsace producerar omkring 1,2 miljoner hl vin årligen.

Preiss-Hennÿ: Släkten Preiss-Hennÿ har verkat i Alsace med vinframställning sedan 1500-talet. Nuvarande bolag odlar omkring 35 hektar, bland annat i Mittelwihr som är känt för ett mikroklimat som är något varmare än Alsace i övrigt. Marken räcker för att tillgodose över tre fjärdedelar av behovet för den egna framställningen, vilket skapar en möjlighet till kontroll som är helt i linje med Preiss-Hennÿs kvalitetstänkande. Den familjeägda egendomen omfattar även odlingar som kvalificerat för ursprungsbeteckningen Grand Cru. Prisvärda kvalitetsviner säljer man under beteckningen ”Reserve Hennÿ” och mer exklusiva produkter under ”Cuvee Marcel Preiss”.

Vinjournalen.se rekomenderar

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Artikel:4128Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionBordeauxÅrgång2019Druvor80% Sémillon, 20% Sauvignon BlancAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy