Pecorino, som inte bör förväxlas med osten med samma namn, är en druva som växer i Italien. Den mognar och skördas tidigt och kan beskrivas som ett mellanting mellan chardonnay och sauvignon blanc. Vanliga smakinslag som kan identifieras i pecorinovinet är bland andra:

• Päron
• Äpplen
• Citrus
• Mineraler
• Syra

Detta vin passar bra till rätter med fisk och skaldjur. Även rika ostar kan med fördel avnjutas tillsammans med ett pecorinovin. Smaken är inte överväldigande men oftast balanserad och frisk, vilket gör att den uppskattas av de flesta.

Pecorino är en gammal druva men i modern tid har man bara tillverkat pecorinovin sedan någon gång på 90-talet, då man nyligen i princip räddat druvan från utrotning. Det var en man vid namn Guido Cocci Grifoni som år 1982 gjorde efterforskningar om lokala druvsorter i Toscana som blåste liv i landets pecorinoodling. Han hittade en liten vingård där en 80-årig man vid namn herr Cafani kämpade med sina pecorinodruvor. Grifoni bestämde sig för att återvända och ta med sig några sticklingar hem för att försöka få fart på dem. Han planterade dem i moderna stockar och efter många om och men började försöken ge resultat. Det var dock inte förrän runt ett årtionde senare man lyckades med några ordentliga skördar som gav vin.

Pecorino är fortfarande en ganska okänd vintyp, men många anser att den kommer öka i popularitet. Är du ute efter ett vitt vin som är relativt enkelt men högkvalitativt är pecorino ett bra alternativ till de klassiska vita druvtyperna.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy