Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Tester

»  Campolieti Ripasso (6792)

Campolieti Ripasso (6792)

Campolieti Ripasso (6792)

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 01 oktober 2014

Smak:Detta kryddiga vin har en påtaglig ekfatskaraktär och smakerna som kan identifieras är bland andra körsbär, vanilj, örter, choklad, röda vinbär och tobak.

Framställning:Råvarorna i detta vin är druvsorterna corvina (60 %), rondinella (20 %), molinara (15 %) och övriga druvsorter (5 %). Intressant att notera är att en andra jäsning äger rum året efter skörd och då tillsätts skalresterna från amaronetillverkningen av samma producent. Denna metod kallas ripasso. Efter den andra jäsningen lagras vinet i ett år innan försäljning.

Valpolicella Classico:Valpolicelladistrikten ligger i italienska provinsen Verona och här tillverkas framför allt amarone- och ripassoviner. Om ett vin har fått benämningen Valpolicella Classico innebär det att de är något mjukare och lättare än om det är märkt med enbart Valpolicella. Utöver dessa finns det också en Valpolicella Superiore som har en högre alkoholhalt och lägre syrahalt än de två förstnämnda. De mest kända vinområdena i Valpolicello är Fumane, Marano, Negrar och Grezzana. Dessa områden producerar individuellt karakteristiska viner med olika smakkaraktärer.

Luigi Righetti:Luigi Righetti är en familjeägd vinproducent som kommer från byn Valgarara di Marano i vindistriktet Valpolicella Classico. Företaget drivs idag av pappa Luigi, som trots sin höga ålder arbetar heltid i vinkällarna, och hans söner Gianmaria och Guiseppe. Luigi Rigetti grundades år 1909 och idag äger företaget toppmoderna anläggningar med rostfria tankar och annan modern utrustning. Idag buteljeras allt vin, till skillnad från tidigare, då man sålde den största delen vidare till andra vinproducenter. Sverige är Luigi Righettis största marknad som utgör 40 % av företagets export.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Corvina, rondinella, molinara och övriga druvsorter.

En andra jäsning där skalresterna från amaronetillverkning tillsätts vinet.

Valpolicella Classico är något mjukare och lättare än Valpolicella.

Fumane, Marano, Negrar och Grezzana.

Sverige, som utgör 40 % av företagets export.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar