Smak:Detta kryddiga vin har en påtaglig ekfatskaraktär och smakerna som kan identifieras är bland andra körsbär, vanilj, örter, choklad, röda vinbär och tobak.

Framställning:Råvarorna i detta vin är druvsorterna corvina (60 %), rondinella (20 %), molinara (15 %) och övriga druvsorter (5 %). Intressant att notera är att en andra jäsning äger rum året efter skörd och då tillsätts skalresterna från amaronetillverkningen av samma producent. Denna metod kallas ripasso. Efter den andra jäsningen lagras vinet i ett år innan försäljning.

Valpolicella Classico:Valpolicelladistrikten ligger i italienska provinsen Verona och här tillverkas framför allt amarone- och ripassoviner. Om ett vin har fått benämningen Valpolicella Classico innebär det att de är något mjukare och lättare än om det är märkt med enbart Valpolicella. Utöver dessa finns det också en Valpolicella Superiore som har en högre alkoholhalt och lägre syrahalt än de två förstnämnda. De mest kända vinområdena i Valpolicello är Fumane, Marano, Negrar och Grezzana. Dessa områden producerar individuellt karakteristiska viner med olika smakkaraktärer.

Luigi Righetti:Luigi Righetti är en familjeägd vinproducent som kommer från byn Valgarara di Marano i vindistriktet Valpolicella Classico. Företaget drivs idag av pappa Luigi, som trots sin höga ålder arbetar heltid i vinkällarna, och hans söner Gianmaria och Guiseppe. Luigi Rigetti grundades år 1909 och idag äger företaget toppmoderna anläggningar med rostfria tankar och annan modern utrustning. Idag buteljeras allt vin, till skillnad från tidigare, då man sålde den största delen vidare till andra vinproducenter. Sverige är Luigi Righettis största marknad som utgör 40 % av företagets export.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy