Hem » Vin Skola » Vem har inte hört talas om Cabernet Sauvignon?
Vin Skola

Vem har inte hört talas om Cabernet Sauvignon?

snapshot-of-the-wine-cellar-the-bottles-on-wooden-shelves - Vinjournalen.se

Druvorna odlades i början i Frankrike och spred sig därifrån över hela Europa och senare över hela världen, omfattande områden som Coonawarra i Australien och förstås Kaliforniens kända Napa Valley. De kan även hittas så långt bort som i Maipo Valley i Chile. Ända fram till 90-talet var druvan den mest odlade druvan i världen men vid denna punkt tog Merlot druvorna över och förblir ännu idag den mest odlade druvan i världen.

Cabernet Sauvignon är faktiskt en relativt ny vindruva, men i dag en av de mest välkända druvorna världen över. De är i själva verket resultatet av korsningen mellan Cabernet Franc och Sauvignon Blanc druvor under 1600-talet då vintillverkare ville hitta en druva som var lätt att odla och relativt härdig. Experter menar att orsaken bakom varför Cabernet Sauvignon blev så populär och ännu förblir pvar p.g.a namnet som trots det att den är fransk är lätt att uttala.

Cabernet Sauvignon viner

Cabernet Sauvignon viner anses vara det ideala vinet att förvara i vinkällaren och kan åldras en märkbar tid. Experter är överens om att en genomsnittlig åldring på 5 till 10 år är perfekt för Cabernet Sauvignon eftersom de vid denna punkt når sin topp för mognaden och då smaken är som fylligaste. Medan de kan användas för att skapa ett enda druvvin så används Cabernet Sauvignon oftast till att blanda med andra druvor såsom Merlot eftersom blandningen tillägger frukttoner till smaken och mildrar smaken av Cabernetet.

Cabernet Sauvignon viner tenderar att löpa från medium till fyllig och karaktäriseras ofta av det höga värdet av tannin som ger vinet mycket struktur och mystik som stöder den mogna fruktens smaker. De vanligaste smakerna noterade är björnbär, blåbär, körsbär, plommon, varma kryddor, vanilj och tobak. Beroende på årgången och andra saker som ifall vinet åldrats med ek och aromer som läder och rök kan upptäckas.

De mesta av Cabernet Sauvignon viner presenterar en väldigt djärv smak som kan överskugga mat med milda smaker. När du har en färsk Cabernet är den starka smaken på topp men dessa smaker mildras allt eftersom vinet åldras. En bra Cabernet passar mer än väl till rätter som rött kött, pasta med tomatsås och starka ostar. Dessa viner är även kända för att passa exeptionellt med choklad som gör den väldigt populär bland kvinnor.

Sammanfattning

Cabernet Sauvignon är en av de mest kända vindruvorna i dagens läge. Dessa druvor odlas nästan i alla vintillverkande länder i världen eftersom de kan odlas i nästan hurdant klimat och jord som helst. Utöver att den används för att producera kända viner så kan dessa druvor hittas i många Bordeaux viner och blandas ofta med Merlot eller Cabernet Franc druvor. Denna variant odlades från början i Frankrike för många århundraden sedan men kan idag hittas i länder som Australien och USA där de odlas kraftigt i Napa Valley, kalifornien.

Många anser Cabernet Sauvignon vinet som det perfekta valet att åldras i privata vinkällaren eftersom de kan förvaras en lång tid och endast bli bättre åren. Experter menar att Cabernet Sauvignon viner borde åldras minst fem till tio år för att smaken skall nå sin topp. Ofta utformad till enstaka varianter av vin kan druvan även blandas med Merlot druvor för att mildra den djärva tonen av Cabernet vinet som bringar mer njutning till smaken.

Bland smakerna som kan upptäckas finns det björnbär, blåbär, körsbär, plommon, varma kryddor, vanilj och tobak.

Frågor och svar:

Varifrån kommer Cabernet Sauvignon druvorna?

Druvorna odlades från början i Frankrike och spred sig sedan över hela Europa och världen.

Vilken druva är idag den mest odlade i världen?

Merlot druvorna är idag den mest odlade druvan i världen.

Vilka smaker kan man upptäcka i Cabernet Sauvignon viner?

Björnbär, blåbär, körsbär, plommon, varma kryddor, vanilj och tobak är några av smakerna som kan upptäckas.

Vilken typ av mat passar bra med Cabernet Sauvignon viner?

Rött kött, pasta med tomatsås och starka ostar är några exempel på mat som passar bra med Cabernet Sauvignon viner.

Varför är Cabernet Sauvignon så populär?

Cabernet Sauvignon är lätt att uttala och har en djärv smak som kan åldras och bli ännu bättre med tiden.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - La Dame de Malescot artikel nummer 549101 från producenten Chateau Malescot St Exupery från området Frankrike - Vinjournalen.se
La Dame de Malescot
Pris:370 :-
Artikel nr:549101
Smak ceder, choklad, komplex, korinter, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak, mörka körsbär, fatkaraktär
Arom ceder, choklad, fatkaraktär, komplex, korinter, mörka-körsbär, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2017DruvorCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet FrancAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.