Nottingham University visar att måttlig vinkonsumtion faktiskt minskar risken för att utveckla artrit.

Lägg till detta till listan av magiska saker som vin säga vara bra för. Det senaste är att vin tydligen verkar minska risken för att få artrit i lederna.

Artrit utvecklas i leder i ben, armar och händer. I en studie som gjordes på män och kvinnor i åldern 45 till 86 år, alltså en tydlig ålder för att börja utveckla artrit, visade det sig att den som dricker vin minskar risken för att få artrit, men om man dricker öl, så ökas risken för att få sjukdomen – och dessutom men en väldig diskrepans.

De som drack 20 öl eller fler per vecka löpte faktiskt 93% högre risk att få artrit i exempelvis knäleder och dubbelt så stor risk för att utveckla höftproblem. Vindrickarna däremot sänkte fantastiskt nog sin risk markant. Ju mer de drack, desto mer de sänktes risken. Vid 4 till 6 glas per vecka föll risken för att få artrit med 44%. Hos de som drack 7 eller flera glas vin per vecka hade sänkt sin risk med mer än 50%.

Resultaten och kontrasterna mellan öl och vin, liten kvantitet eller större, är ganska häpnadsväckande. Varför det är så här, vet man dock inte alldeles säkert. Man tror att de anti-inflammatoriska effekterna av det röda vinets polyfenoler som exempelvis resveratrol, kan ha en inverkan. Dessa har ju även visat sig hjälpa mot andra sjukdomar.

Öl, däremot innehåller höga halter av puriner, föreningar som i kroppen förvandlas till urinsyra och exempelvis kan framkalla gikt, som är en smärtsam form av artrit.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy