Ibland kanske man vill spara etiketten som minne av den där särskilda vinflaskan som var så fantastiskt god eller som man druckit vid något speciellt tillfälle. Många tomma vinflaskor har säkert packats ner på returresan från bröllopsresan eller födelsedagen. Varför inte rama in och sätta upp tavlan dr du har din vinkällare? Eller över matbordet? Istället för att ta e bild med mobilkameran är det roligare att ha kvar den riktiga etiketten, samtidigt vill man inte ha klibbiga, trasiga remsor när man försöker lossa på etiketten. Här är fyra effektiva metoder för enkel borttagning av etikett:

 

Med värme

En del etiketter måste fortfarande kokas bort och man tar bort etiketten när flaskan svalnat lite.

Värm ugnen till 275 grader och stäng sedan av den. Lägg in den tomma flaskan i ugnen ca 10 minuter så att den blir riktigt varm och försök sedan försiktigt lyfta på ett hörn av etiketten med en nagel eller en kniv. Tänk på att flaskan är varm, så använd grillvanten.

Här ser du hur det går till

Med vatten

Häll riktigt hett vatten i diskho. Har du tur så ser du etiketten flyta upp efter några minuter. Ibland får man hjälpa till genom att försiktigt lyfta ett hörn så att vattnet kommer “under” etiketten. Måste du dra, så dra försiktigt och jämnt, så att inte etiketten går sönder.

Genom kokning

Sätt in flaskan i en stor kastrull med vatten och koka i några minuter på spisen. Även här gäller försiktigt pillande på hörnet om inte etiketten lossnar efter ett tag.

Med etikettborttagningsmedel

Orkar du inte pyssla själv så finns etikettborttagningsmedel att köpa på nätet eller i välsorterade butiker som väljer vintillbehör.

Vill du sedan göra något med etiketten så måste den torkas plant, annars rullar den ihop sig och skrynklar.  Men se till att den inte fastnar på något annat när du torkar den, det brukar nämligen ofta finnas lite lim kvar på baksidan. Limma fast etiketten på ett vitt papper och klipp ut den när den orkat. Det ger samtidigt stadga till etiketten och sen behöver du bara lägga ett papper emellan och en tung bok ovanpå.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy