Hem » Vin Skola » Vett & etikett på vinauktionen

Vett & etikett på vinauktionen

26_itemthemeimage_5071-jpg - Vinjournalen.se

Sedan 2004 har Systembolaget tillsammans med Stockholms Auktionsverk regelbundet arrangerat säsongsauktioner där priser generellt hållit sig på en låg och bra nivå. Men hur bär man sig åt på en auktion? Hur vet man att man bjuder på rätt vintage och dessutom betalar ett drägligt pris? Här är några strategier för dig som funderar på att sugen på att delta och lägga ett bud.

  • Först slår vi hål på myten om att vinauktioner är till är snorkiga vinentusiaster. Vem som helst kan vara med på en auktion. Det är gratis. Men behöver bara registrera sig hos auktionshuset.
  • Förbered dig väl. Fundera på vad du ska köpa och sätt dina mål. Är du ute efter att utöka din vinkällare eller vill du investera? Om du är nybörjare vilka vinregioner vill du koncentrera dig på? Gör din research och titta på var de senaste priserna för just ”ditt vin” såldes för. Titta igenom auktionskatalogen, se vad som erbjuds och undersök marknaden. I internationella kataloger hittar du oftast bra kommentarer från provsmakningar och artiklar som är skrivna av branschfolk. Det finns bra sökmotorer där du kan söka på viner och priser från många av världens vinauktioner samt även på priser från flera av världens vinbutiker.
  • Läs igenom försäljningsvillkoren noggrant så du vet vad som gäller. Det är inte bara vinets pris som du får betala för. Kommissionsavgifter, frakt och liknande avgifter kan tillkomma beroende på situation. Kolla också vilka regler som gäller när du lagt bud på en online auktion och vill ta hem dina köpta flaskor till Sverige.
  • Ha is i magen. Tempot är ofta snabbt under själva auktionen och det kan vara knepigt att hänga med i alla turer. Håll fast vid ditt maxbud. Det är lätt att lockas med i en budgivningsyra när tempot blir uppskruvat.
  • Kör ett genrep. Delta i en auktion i förväg utan att planera någon budgivning, så vet du vad som väntar dig. Du kan se hur olika personer bjuder och bjuder över varandra och känna av tempot.

Frågor och svar:

Är det bara vinentusiaster som kan delta på en vinauktion?

Nej, vem som helst kan vara med på en auktion. Det är gratis, men man behöver registrera sig hos auktionshuset.

Vad är en bra strategi för att förbereda sig inför en vinauktion?

Gör din research och titta på var de senaste priserna för just ”ditt vin” såldes för. Titta igenom auktionskatalogen, se vad som erbjuds och undersök marknaden. Fundera på vad du ska köpa och sätt dina mål.

Vad är viktigt att läsa igenom noggrant innan man deltar i en vinauktion?

Försäljningsvillkoren, så du vet vad som gäller. Det är inte bara vinets pris som du får betala för. Kommissionsavgifter, frakt och liknande avgifter kan tillkomma beroende på situation. Kolla också vilka regler som gäller när du lagt bud på en online auktion och vill ta hem dina köpta flaskor till Sverige.

Vad är en viktig sak att tänka på under själva auktionen?

Ha is i magen. Tempot är ofta snabbt under själva auktionen och det kan vara knepigt att hänga med i alla turer. Håll fast vid ditt maxbud och undvik att lockas med i en budgivningsyra när tempot blir uppskruvat.

Vad är ett bra tips för att förbereda sig inför sin första vinauktion?

Kör ett genrep. Delta i en auktion i förväg utan att planera någon budgivning, så vet du vad som väntar dig. Du kan se hur olika personer bjuder och bjuder över varandra och känna av tempot.

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.