Veckans vinfråga: Varför upplever jag muntorrhet några timmar efter att jag druckit vin, i synnerhet rött vin?

Det är ofta man kan känna sig uttorkad efter en festlig natt, men man kan heller inte enbart skylla det på rödvin eller mängden man dricker.  Många märker att munnen kan blir torr när man druckit några glas rödvin. Detta är ett intressant fenomen, för det är faktiskt inte enbart rödvin som ger muntorrhet, eller snarare effekten av garvsyra i olika drycker på körtelfunktion i munnen. All alkohol torkar ut slemhinnorna, mer eller mindre och det gäller dessutom att hela kroppen ”torkas ut” inte enbart munnen.

Många forskare menar att det är garvsyran i rött vin som orsaker symtomen. Ju mer tanniner i rödviner, desto torrare blir man i gommen. Men garvsyra, tanniner, finns även exempelvis i grönt te, kaffe, vitt vin och vissa droger, så det är inte enbart rödvinsdrickare som blir torra i munnen.

En uppmätt tanninkoncentration i olika drycker är exempelvis

  • Grönt te: 47μM
  • Kaffe: 33μM
  • Rödvin: 56μM
  • Vitt vin: 4.7μM

vattenVad händer egentligen i kroppen?

Det är under transporten av kroppsvätskor samt salt, kalium och bikarbonat som problem med salivutsöndring kan uppstå. Man kan alltså antingen få ett överskott av saliv eller alternativt drabbas man av muntorrhet.

Vad kan man göra åt saken?

Ta som en god sed att alltid servera vin med vatten. Man kan lätt slippa muntorrhet och få tillbaka den allmänna vätskebalansen i kroppen till en normal nivå genom att man dricker ett glas vatten efter varje glas vin eller drink man dricker.

Frågor och svar

Blir man torr i munnen alkohol?

Ja. Man kan bli torr i munnen av alkohol, speciellt vin då kroppen blir uttorkad av alkoholen. Men det kan även bero på garvsyran som påverkar körtelfunktionen i munnen.

Kan man bli torr i munnen på natten?

Många upplever att vin kan ge än en torr mun och torra slemhinnor i halsen. Detta kan komma oavsett tid på dygnet. Anledningen att många upplever muntorrhet på natten beror på att man inte dricker vatten för att återställa vätskebalansen i kroppen när man sover.

Kan man få sveda i munnen av alkohol?

Man kan få sveda i munnen av uttorkning men även om man är allergisk mot något i de olika typerna av alkohol du konsumerar.

Blir man torr i gommen av alkohol?

Ja det kan man bli. Detta kan både bero på uttorkning och på garvsyran som påverkar körtelfunktionen i munnen.

Hur undviker man muntorrhet endast på natten?

Det bästa sättet är att ta som en god sed att alltid servera vin och andra alkoholhaltiga drycker med vatten eller att dricka mycket vatten innan du lägger dig och på så sätt återställa vätskebalansen i kroppen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy