Hem » Vin Skola » Vad vet du om vinregeln 75-85-95?
Vin Skola

Vad vet du om vinregeln 75-85-95?

bottles_stor - Vinjournalen.se

Det finns en regel när det gäller amerikanska viner som det skrivits ganska mycket om i internationell media i samband med debatten nu blommat upp om hur vida man kan lita på vinetiketten. Den amerikanska vinodlingsregeln (AVA) som heter 75-85-95 är ganska intressant. Siffrorna betyder i korthet:

  • 75 – 75% av vinet har framställs av en sorts druvor. Om det till exempel står Chardonnay på etiketten så måste 75% av vinet innehålla druvan Chardonnay. Vingårdar får alltså inte marknadsföra sitt vin felaktigt och säga att innehåller ”en enda sorts” duva om det inte gör det.
  • 85 – 85% av druvorna ska komma från det distriktet som står på etiketten, säg till exempel att det står Napa Valley på en flaska, då måste 85% av druvorna komma just från Napa. Om en producent vill blanda samma sorts druva från olika områden för att öka vinets komplexitet, eftersom druvor trivs olika bra inom olika områden beroende på odlingsförhållanden, så får man alltså endast avvika 15% från 100.
  • 95 – gäller årgångsbeteckningen. Står det 2010 eller 2012 på vinflaskan så ska 95% av druvorna i vinet ha odlats och skördats det året. Detta ger alltså vingårdar ett litet utrymme, när man oftast av ekonomiska skäl eller av smakskäl blandar druvor av olika årgångar.

Bortsett från 75-85-95-regeln så finns det några andra kluriga uttryck som kan vara bra att veta när det gäller amerikanska viner och som ofta skrivs på etiketter. Står det ordet ”vineyard” (marken där vinodlingen finns) så ska 95% av druvorna komma från den vingården. Men en vingård kan ju bestå av flera odlingar och marker. Det finns ingen direkt definition på ordet ”vingård”. Är det en distinkt vinodling? Är det producentens företag, som kan ha vinodlingar och marker lite här och var? För att slippa undan detta kan man använda ordet ”estate” (egendom) och då kan druvorna även komma från en angränsande egendom som också ägs av vingården i fråga. Uttrycket ”reserve” ( reserva) är också ganska luddigt och omdebatterat. En vinproducent har ett reservavin från ett visst årtal eftersom just det vinet blev extra bra, medan en annan producent skriver reservavin på varje årgång. Hur går det ihop?

Frågor och svar:

Vad är vinregeln 75-85-95?

Vinregeln 75-85-95 är en amerikansk vinodlingsregel som säger att 75% av vinet måste framställas av en sorts druva, 85% av druvorna ska komma från det distriktet som står på etiketten och 95% av druvorna i vinet ska ha odlats och skördats det året som står på etiketten.

Varför är vinregeln 75-85-95 viktig?

Vinregeln 75-85-95 är viktig eftersom den förhindrar att vingårdar marknadsför sitt vin felaktigt och säger att det innehåller ”en enda sorts” duva eller kommer från ett visst distrikt om det inte gör det.

Vad betyder uttrycket ”vineyard” på en vinetikett?

Uttrycket ”vineyard” på en vinetikett betyder att 95% av druvorna i vinet kommer från den vingården där vinodlingen finns.

Vad betyder uttrycket ”estate” på en vinetikett?

Uttrycket ”estate” på en vinetikett betyder att druvorna kan komma från en angränsande egendom som också ägs av vingården i fråga.

Vad betyder uttrycket ”reserve” på en vinetikett?

Uttrycket ”reserve” på en vinetikett är ganska luddigt och omdebatterat. Det kan betyda att vinproducenten har ett reservavin från ett visst årtal eftersom just det vinet blev extra bra, eller att producenten skriver reservavin på varje årgång.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.