Hem » Vin Skola » Vad händer med färgen när vinet åldras?

Vad händer med färgen när vinet åldras?

Man pratar ofta om mogna viner och om hur karaktären, smaken och dofterna fördjupas på ett fascinerande sätt. Färgen är en av vinets mest vackraste egenskaper, har du sett att ett moget vin kan skifta i färg?

Det intressanta är att viner finns i så många olika färger till att börja med. Vita viner kan gå från ljusgult till en rikare guldgul ton, röda viner från transparent röd färg till att bara mer rostiga i färgen. Sedan är det komplexa reaktioner som händer i vinet ju längre det mognar som påverkar färgen.

Färgpigmenten i ett ungt rött vin utvinns ur skalen under jäsningen och ju mer vinet mognar, desto mer kombineras pigment och tanniner. Om luft/syre tillförs ett vitt ljusgult vin så förändras också färgen successivt, beroende på hur mycket syre som tillförs. Även sockerhalten påverkar förstås färgen.

För att förklara det mer kemiskt: Under mognaden utsätts vinet konstant för lite, lite mer syre successivt. Syre/luft spelar alltså en viktig roll vid kondensationsreaktionen mellan antocyaniner och tanniner. Det resulterar i den gradvisa förlusten av fria antocyaniner och bildningen av stabila polymera pigment som står för nästan hälften av färgtätheten i exempelvis ett vin som har mognat under ett år. Ju längre tid, desto fler polymera pigment bildas och färgen kan då gå från röd till en djupare orangeröd ton eller tvärtom, det kan också förlora sin mörkröda färg. Det beror till slut på vilken druva det handlar om.

Kevin Zraly har beskrivits om den mest pedagogiska vinläraren i USA. Här förklarar han lite mer om vinets färg.

Frågor och svar:

Vilka egenskaper hos vinet fördjupas när det åldras?

Karaktären, smaken och dofterna fördjupas på ett fascinerande sätt.

Kan färgen på ett moget vin skifta?

Ja, färgen på ett moget vin kan skifta.

Vilka färger kan vita viner gå från till när de åldras?

Vita viner kan gå från ljusgult till en rikare guldgul ton.

Vad händer med färgpigmenten i ett rött vin ju mer det mognar?

Ju mer vinet mognar, desto mer kombineras pigment och tanniner.

Vilken roll spelar syre/luft vid kondensationsreaktionen mellan antocyaniner och tanniner?

Syre/luft spelar en viktig roll vid kondensationsreaktionen mellan antocyaniner och tanniner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.