När man köper vin är det många olika faktorer man tar med i beräkningen: Smakbeskrivning, producent, pris och förpackning är en del av dem. Det finns fyra huvudtyper av vinflaskor och varje utformning används till en särskild typ av vin:

  • Flaskor med högt belägna axlar
  • Flaskor med sluttande axlar
  • Flaskor för mousserande vin
  • Dessertvinflaskor

Den första typen är den absolut vanligaste. Utformningen blev populär i samband med att man i Bordeaux använde den för merlot, cabernet sauvignon och vita viner baserade på sauvignon blanc.

Flaskan med sluttande axlar används ofta till pinot noir, chadonnay, syrah och grenache. Är du ute efter ett vitt ekfatslagrat vin ska du leta efter denna flasktyp. Även flaskor med mousserande viner har axlar som sluttar. Skillnaden är dock att dessa är mycket tyngre då de måste klara av trycket inifrån.

När det gäller dessertvin är dessa flaskor ofta mer dekorerade än traditionella vinflaskor. Stämplar och märken från producenten är ibland tryckta direkt på flaskan och det är ofta vinområdets och producentens tradition som avgör utformningen. Formen på flaskan skiljer sig åt mellan olika viner.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy