Vin kan vara en hel vetenskap. Vilka viner tycker du bäst om? Vilka smaker har dessa och hur lär man sig känna igen dem i andra viner? Vi ger några tips på hur du kan hitta rätt i smaklöksdjungeln. Vin har två element som gör upplevelsen: smaksättning och struktur:
- Smaker: lär dig urskilja smaker som till exempel citron eller kokos
- Struktur: Vilken sötmanivå vinet har samt fyllighet, alkoholhalt, syrlighet och tanniner
- Struktur: Vinets smak är tidsbaserad. Det finns en början, en mittensmak och en eftersmak.
Kom ihåg att ställa frågor till dig själv efter att du druckit av vinet. Tyckte du om det? Var vinet unikt? Hade vinet några karaktärsdrag som stod ut? Du kan även förbättra dina vinkännarfärdigheter genom att jämföra olika viner i samma miljö. Det hjälper till att förbättra ditt smaksinne fortare, och det gör aromer mer uppenbara.
Försök också att hitta fler smaker när du provar vin genom att ta en stor klunk som fyller munnen, följt av mindre klunkar för att isolera och identifiera smaker. Fokusera på en smak i taget. Ett annat bra tips är att skriva anteckningar när du provar vin. Eftersom det finns så pass många olika smaker, druvor, vinområden osv. kan det nämligen vara svårt att komma ihåg exakt vad du noterat till nästa gång.
Tips! Samla några vänner för en informell vinprovning och smaka flera viner samtidigt tillsammans.
Vinjournalen Rekommenderar
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!
Artikelnummer: 3040
Typ: Rött Vin
Land: Italien, Veneto
Alkohol: 13,5 %
Pris: 135 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET