Att hitta det perfekta vinet att dricka på en födelsedag är en spännande utmaning. Varje ålder innebär nya saker i livet och varje generation präglas av olika stilar. Så varför inte hitta ett vin som passar just den person och ålder som ska firas? I denna artikel går vi igenom vilka viner som passar till följande åldrar som förtjänar att firas lite extra:

  • 18
  • 30
  • 50
  • 75

För en nybliven 20-åring som precis fått börja dricka lagligt duger de flesta viner fint. En 20-åring kommer inte att kunna skilja dyra viner från de billiga, så ge gärna bort en enkel flaska vin med en ung och fräsch smak. Lite sötare vita viner och rosé, alternativt lättare rödviner är ofta mer uppskattat än riktigt mogna rödviner. En flaska spansk cava är också festligt att korka upp på 20-årsfesten.

I 30-årsåldern brukar man börja uppskatta vin på ett nytt sätt, och många får lite bättre koll på sin egen smak. 30 är också åldern då man börjar bygga upp sin karriär, sin familj och kanske även sin första riktiga vinsamling. Därför kan det vara kul att ge bort ett lagringsdugligt vin i 30-årspresent. Titta på områden som Bordeaux, Rioja och Napa.

50 är den åldern som traditionellt firas mest av alla, och här gäller det att komma med något exceptionellt. Den typiska vindrickande 50-åringen vet exakt vad de tycker om och inte tycker om, men har fortfarande en del att upptäcka. I denna ålder är det även viktigt för hälsan att dricka måttligt med vin, så varför inte kombinera nytta med nöje och korka upp en flaska Bordeaux, Shiraz eller en årgångschampagne?

Som 75-åring har man upplevt mycket, och en passande vin att ge bort på bemärkelsedagen kan vara ett portvin som kan lagras lika länge som födelsedagsbarnet själv. Årgångsviner av typen Shiraz, Malbec och Cabernet sauvignon är utmärkta alternativ till dessertviner som port, madeira och sherry.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy