Hem » Vin Skola » Så här samlar du på dig ny vinkunskap!
Vin Skola

Så här samlar du på dig ny vinkunskap!

26_itemthemeimage_5147-jpg - Vinjournalen.se

Det gäller att prova några nya viner, läsa på, utveckla sin egen smak och ibland gå lite utanför boxen. Till slut kommer du att bli riktigt duktig och kunna jämföra ett vin med en annan vinsläkting från samma område och årgång. Här är några tips på vägen:

Prova ett nytt vin emellanåt
Lär känna vinvärlden! Välj inte enbart bland dina gamla favoriter. Läs vad vinkritiker skriver. Kolla in på nya lanseringar och googla vinproducenter och deras hemsidor. Här finns mycket intressant att läsa.

Anteckna
För listor över vilket vin du vill prova och om vad du tyckte när du har smakat vinet. Du kommer garanterat att hitta riktiga pärlor och en hel del nya favoriter. Anteckningar är ett bra sätt att utveckla sin egen smak. Det är svårt att komma ihåg allt annars. Anteckna gärna druvor och smaker och gör ett eget bedömningssystem till exempel från 1 till 5.

Prenumerera på nyhetsbrev om vin
Det finns en hel del bra nyhetsbrev som pratar vin. Här kan man få många bra tips.

Våga gå utanför det ordinarie sortimentet
Det är inte alls svårt att beställa vin i förväg när man gjort sina listor. Det blir en vana. Du kan enkelt göra det på nätet och bara hämta ut på Bolaget veckan därpå.

Anmäl dig till en vinprovning
Det är otroligt givande att höra vinkännare prata om vin. Många är duktiga på att lära ut kunskap om olika terroir, regioner, framställningsmetoder, smaker och druvor. Det blir garanterat ett spännande event. Eftersom man är en grupp tillsammans blir det extra lärorikt då andra ställer relevanta frågor som man ofta själv vill ha svar på.

Köp en bok om vin
Det finns en uppsjö av böcker som handlar om vin och många är en underbara. Fantastiska bilder varvas oftast med ny kunskap. Det finns hundratals vinböcker som är specifika för ett område eller mer generella. Och varför inte satsa på en vinatlas med detaljerade kartor?

Leta efter ovanliga druvor
Prova dig fram i druvornas värld druvor och hitta nya druvor som exempelvis Touriga Nacional eller Petit Verdot och lär dig lite mer om dessa druvor. Det finns tusentals druvor att upptäcka samtidigt som din egen smak utvecklas.

Satsa på kvalitet istället för kvantitet.
Visst är det kul att festa till på helgen, men ibland många man hålla i plånboken lite extra. Tyvärr reas aldrig viner i Sverige och priset på ett kvalitetsvin ligger förstås något högre. Ibland kan du ska bestämma dig för att dricka gott, istället för mycket?

Frågor och svar:

Vad är ett bra sätt att lära känna vinvärlden?

Att prova nya viner emellanåt och läsa vad vinkritiker skriver.

Varför är det bra att anteckna om vilka viner man provat?

För att utveckla sin egen smak och för att komma ihåg vilka viner man gillade.

Vilket tips kan hjälpa en att få bra tips om vin?

Att prenumerera på nyhetsbrev om vin.

Varför är det bra att våga gå utanför det ordinarie sortimentet?

För att hitta nya favoriter och upptäcka nya viner.

Varför kan det vara givande att anmäla sig till en vinprovning?

För att höra vinkännare prata om vin och lära sig mer om olika terroir, regioner, framställningsmetoder, smaker och druvor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Vigna Sessina Chianti Classico Gran Selezione 2018 artikel nummer 9285201 från producenten Dievole från Italien - Vinjournalen.se
Vigna Sessina Chianti Classico Gran Selezione 2018
Pris:401 :-
Artikel nr:9285201
Smak ceder, kanel, komplex, utvecklad, vanilj, mörka körsbär, fatkaraktär, granatäpple, kryddig, torkade jordgubbar, incense
Arom ceder, fatkaraktär, kanel, komplex, kryddig, mörka-körsbär, vanilj, granatäpple, utvecklad, torkade jordgubbar, incense
Färg mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentTillfälligt sortimentetDruvorSangioveseAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.