Hem » Vin Skola » Har du provat isvin?

Har du provat isvin?

När druvorna skördas och pressas ska deras temperatur ligga på sju minusgrader eller kallare. Inuti druvan bildas små iskristaller och sötman och smakämnena koncentreras. Detta ger en mycket smakrik druvmust, men koncentrationen innebär också små mängder. Då man aldrig kan styra över klimatet är det dessutom inte säkert att det blir någon skörd överhuvudtaget, vilket innebär en stor risk för alla isvinsodlare. Dessa faktorer gör att isvin generellt är en dyr produkt, men den är också väl värd pengarna.

Druvans karaktär är i isvin mycket framträdande och kombineras med kraftiga honungsnoter. Sockermängden kan vara så hög som 250 g/l, men ändå är det inte överväldigande sött. Detta beror på den höga syran som skapar en fin kontrast till den söta honungen och gör vinet komplext och spännande.
Isvin går under olika benämningar beroende på ursprungsland:

  • Sverige, USA och Kanada: Ice wine
  • Tyskland och Österrike: Eiswein
  • Luxemburg: Vin du glace
  • Spanien: Vino de hielo
  • Ungern: Jégbor

De bästa isvinerna sägs bestå av rieslingdruvor. Detta på grund av att druvans egna sötsyrliga karaktär kommer fram mycket väl. Isvin gjort på riesling representerar den typiska smakkaraktären för kategorin. Kvaliteten och smaken kan förstås variera mellan olika länder. Ett tyskt eiswein gjort på riesling är oftast syrligare i smaken än ett kanadensiskt. I Kanada heter den vanligaste druvan vidal. Denna är ganska lik riesling i karaktären men är mindre lagringsduglig. Andra druvor som används i framställning av isvin är gewürtztraminer, welschriesling, sylvaner och även de blå druvsorterna spätburgunder (används till rosévin) och cabernet franc.

Frågor och svar:

Vad är isvin och hur tillverkas det?

Isvin är en söt dessertvin som tillverkas genom att skörda och pressa druvor vid en temperatur på sju minusgrader eller kallare. Inuti druvan bildas små iskristaller och sötman och smakämnena koncentreras.

Varför är isvin en dyr produkt?

Isvin är en dyr produkt på grund av de speciella förhållandena som krävs för att tillverka det. Då man aldrig kan styra över klimatet är det dessutom inte säkert att det blir någon skörd överhuvudtaget, vilket innebär en stor risk för alla isvinsodlare.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som används i framställning av isvin?

De vanligaste druvsorterna som används i framställning av isvin är riesling, vidal, gewürtztraminer, welschriesling, sylvaner, spätburgunder och cabernet franc.

Vilka länder producerar isvin och vad kallas det där?

Isvin produceras i flera länder, och benämningen varierar beroende på ursprungsland. I Sverige, USA och Kanada kallas det ice wine, i Tyskland och Österrike kallas det eiswein, i Luxemburg kallas det vin du glace, i Spanien kallas det vino de hielo och i Ungern kallas det jégbor.

Vilken karaktär har isvin och vad är dess sockermängd?

Isvin har en framträdande druvkaraktär och kraftiga honungsnoter. Sockermängden kan vara så hög som 250 g/l, men ändå är det inte överväldigande sött på grund av den höga syran som skapar en fin kontrast till den söta honungen och gör vinet komplext och spännande.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.