Hem » Vin Skola » Fyra saker som förstör känslan med ett gott vin

Fyra saker som förstör känslan med ett gott vin

26_itemthemeimage_5089-jpg - Vinjournalen.se

Hur kan man få vinet att smaka allra bäst?

Att välja rätt glas

Hur frustrerande skulle det inte kännas om man blev serverad ett gott Bordeauxvin ur en slipad champagnekupa i kristall ? Eller en Champagne ur ett rödvinsglas? Unna dig rätt glas till rätt vin. Idag finns ett stort urval av prisvärda glas.

Servera till rätt temperatur

Kinkigt kanske, men serveringstemperaturen av avgörande för att sötma och bitterhet kan uppfattas i gommen. Är det vita vinet för kallt kanske du inte smakar något alls och rödvin brukar vi i regel servera för varmt och vita viner för kalla. Ungefärlig grundregel:
Röda viner mellan 14-18°. Ju kraftigare vin ju högre temperatur.
Vita viner mellan 8-12°. Smakrikare gärna lite högre temperatur.
Rosévin mellan 8-12°.
Champagne mellan 12-14°.

Undvika störande dofter

Att dofta på vinet är en del av njutningen. Hmmm… doftar himmelskt. Tänk dig då att du samtidigt får en kraftig doft av parfym eller röken av en cigarr i näsborren. Ett doftljus kan också förstöra upplevelsen. Undvik störande kringdofter om du verkligen vill njuta av aromen.

Ljuset betyder mycket

Att se färgen på vinet är en del av upplevelsen när man vill njuta av ett gott vin. Det är trist att dricka vin när man sitter och kurar i mörkret med endast ett levande ljus på bordet. Ljussätt ditt vin lite, så att man tydligt ser vinet i glaset.

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att välja rätt glas till vinet?

För att vinet ska smaka som det är tänkt och för att undvika att förstöra smaken.

Vilken temperatur ska röda viner serveras vid?

Röda viner ska serveras mellan 14-18°, ju kraftigare vin desto högre temperatur.

Varför är det viktigt att undvika störande dofter när man dricker vin?

För att doften är en viktig del av upplevelsen och kan påverka smaken negativt.

Vilken temperatur ska vita viner serveras vid?

Vita viner ska serveras mellan 8-12°, smakrikare viner gärna lite högre temperatur.

Varför är ljuset viktigt när man dricker vin?

För att man ska kunna se färgen på vinet, vilket är en del av upplevelsen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - Gardo & Morris Brut Rosé artikel nummer 773201 från producenten Gardo Morris Wines från området Nya Zeeland - Vinjournalen.se
Gardo & Morris Brut Rosé
Pris:137 :-
Artikel nr:773201
Smak bärig, jordgubbar, kex, nougat, blodgrapefrukt
Arom bärig, blodgrapefrukt, jordgubbar, kex, nougat
Färg ljusröd, orange
Mat som passar
aperitif
fågel
fisk
sällskapsdryck
Mer information
SortimentFasta sortimentetDruvorPinot Noir, ChardonnayAlkohol12 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.