Hur kan man få vinet att smaka allra bäst?

Att välja rätt glas

Hur frustrerande skulle det inte kännas om man blev serverad ett gott Bordeauxvin ur en slipad champagnekupa i kristall ? Eller en Champagne ur ett rödvinsglas? Unna dig rätt glas till rätt vin. Idag finns ett stort urval av prisvärda glas.

Servera till rätt temperatur

Kinkigt kanske, men serveringstemperaturen av avgörande för att sötma och bitterhet kan uppfattas i gommen. Är det vita vinet för kallt kanske du inte smakar något alls och rödvin brukar vi i regel servera för varmt och vita viner för kalla. Ungefärlig grundregel:
Röda viner mellan 14-18°. Ju kraftigare vin ju högre temperatur.
Vita viner mellan 8-12°. Smakrikare gärna lite högre temperatur.
Rosévin mellan 8-12°.
Champagne mellan 12-14°.

Undvika störande dofter

Att dofta på vinet är en del av njutningen. Hmmm… doftar himmelskt. Tänk dig då att du samtidigt får en kraftig doft av parfym eller röken av en cigarr i näsborren. Ett doftljus kan också förstöra upplevelsen. Undvik störande kringdofter om du verkligen vill njuta av aromen.

Ljuset betyder mycket

Att se färgen på vinet är en del av upplevelsen när man vill njuta av ett gott vin. Det är trist att dricka vin när man sitter och kurar i mörkret med endast ett levande ljus på bordet. Ljussätt ditt vin lite, så att man tydligt ser vinet i glaset.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy