Fyra saker som förstör känslan med ett gott vin

Hur kan man få vinet att smaka allra bäst?
Att välja rätt glas
Hur frustrerande skulle det inte kännas om man blev serverad ett gott Bordeauxvin ur en slipad champagnekupa i kristall ? Eller en Champagne ur ett rödvinsglas? Unna dig rätt glas till rätt vin. Idag finns ett stort urval av prisvärda glas.
Servera till rätt temperatur
Kinkigt kanske, men serveringstemperaturen av avgörande för att sötma och bitterhet kan uppfattas i gommen. Är det vita vinet för kallt kanske du inte smakar något alls och rödvin brukar vi i regel servera för varmt och vita viner för kalla. Ungefärlig grundregel:
Röda viner mellan 14-18°. Ju kraftigare vin ju högre temperatur.
Vita viner mellan 8-12°. Smakrikare gärna lite högre temperatur.
Rosévin mellan 8-12°.
Champagne mellan 12-14°.
Undvika störande dofter
Att dofta på vinet är en del av njutningen. Hmmm… doftar himmelskt. Tänk dig då att du samtidigt får en kraftig doft av parfym eller röken av en cigarr i näsborren. Ett doftljus kan också förstöra upplevelsen. Undvik störande kringdofter om du verkligen vill njuta av aromen.
Ljuset betyder mycket
Att se färgen på vinet är en del av upplevelsen när man vill njuta av ett gott vin. Det är trist att dricka vin när man sitter och kurar i mörkret med endast ett levande ljus på bordet. Ljussätt ditt vin lite, så att man tydligt ser vinet i glaset.
Frågor och svar:
För att vinet ska smaka som det är tänkt och för att undvika att förstöra smaken.
Röda viner ska serveras mellan 14-18°, ju kraftigare vin desto högre temperatur.
För att doften är en viktig del av upplevelsen och kan påverka smaken negativt.
Vita viner ska serveras mellan 8-12°, smakrikare viner gärna lite högre temperatur.
För att man ska kunna se färgen på vinet, vilket är en del av upplevelsen.