Hem » Vin Skola » Druvan Chardonnay – En hörnsten I Vinvärlden

Druvan Chardonnay – En hörnsten I Vinvärlden

Smaken av Chardonnay-druvor anses vara ganska neutral och påverkas kraftigt av den ”terroir” (jordmån) de odlas i och vilken typ av ekfat i vilken vinerna åldrats. Dessa druvor är tillverkade i en otrolig mångfald av olika sorter som varierar från skarpa mineralviner från Chablis i Frankrike till dem med stark tropisk frukt – och ek-smak från många av världens nya vingårdar.

Chardonnay-druvan är även en mycket viktig ingrediens i en stor majoritet av mousserande viner som framställs runt om i världen, bland annat champagne. Idag finns nästan en halv miljon hektar över hela världen där dessa druvor odlas och detta i fler vinproducerande regioner än alla andra sorters druvor som bland annat den väl använda Cabernet Sauvignon. Nyligen tagna DNA-test visar att i motsats till tidigare påståenden, är dessa druvor i själva verket en korsning av Pinot-druvor och en sort som kallas Gouais Blanc.

Historien påvisar att romarna tog med sig Gouais-druvan från Kroatien och korsade den med Pinot som på den tiden odlades av adeln i Frankrike. Även om det inte finns några registrerade bevis på detta, tror man korsningen skapat ett antal hybrider och att med tiden valdes den starkaste av dem ut vilken skulle så småningom komma att bli den Chardonnay-druva vi är så vana vid i dag.

Chardonnay viner

Chardonnay-viner finns i ett otroligt utbud av olika smaker som varierar tydligt beroende på var druvorna odlats, själva vinskörden, och hur vinerna åldrats. En av de vanligaste beskrivningarna för viner framställda av dessa druvor är; enkla dofter såsom bröd eller smör, kan även känna den tropiska fruktsmaken av bland annat guava, ananas eller banan. Smakprofilerna sägs å andra sidan ha havssnäcka eller inslag av krämiga äpplen, marsipan, rostade nötter, persikor, mango, och enligt många en smak likt våta stenar.

Då Chardonnay lämnats på bottensatsen en längre period uppnår den en högre finess-nivå och åldras mycket bättre under en längre tid. Chardonnay-viner lagras allra oftast i ek just för den smak denna typ av åldrande producerar fram. Detta har kommit att bli en sådan vanlig metod att de viner som inte åldrats i ek är märkta med etiketten ”Unoaked” eller ”Unwooded” för att skilja dem åt. Chardonnay-viner har snabbt kommit att bli en av de mest populära vinerna både bland konsumenter och vinmakare.

Sammanfattning

Chardonnay-viner och des druvor är utan tvekan de mest kända i den moderna världen. Fler och fler vingårdar odlar Chardonnay-druvor än någon annan typ av vitvinsdruva i världen. Även om de har sitt ursprung i Frankrike, kan du nu hitta Chardonnay-druvor odlade i de flesta av de stora vinproducerande länderna i världen inklusive USA, Italien, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien. De smaker av viner som produceras med hjälp av dessa druvor påverkas av de ”terroirs” de odlas i och av klimatet i regionen.

Viner gjorda med Chardonnay-vindruvor kan finnas i ett extremt varierat utbud av dofter och smaker. Typiskt aromer kan vara krämigt smör eller bröd och hintar av tropiska frukter såsom ananas, guava och banan kan även hittas. Smakbredden varieras ännu mer eftersom den även kan innehålla krossad snäcka och inslag av krämiga äpplen, marsipan, rostade nötter, persikor, mango och enligt många en arom som liknar våta stenar. Dessa viner har på senare år blivit en av de mest populära i världen både bland de som producerar dem och de som konsumerar dem.

Frågor och svar:

Vilken faktor påverkar smaken av Chardonnay-druvor?

Jordmån (terroir) och typ av ekfat i vilken vinerna åldrats påverkar smaken av Chardonnay-druvor.

Vilken typ av vin är Chardonnay-druvan en viktig ingrediens i?

Chardonnay-druvan är en viktig ingrediens i en stor majoritet av mousserande viner som framställs runt om i världen, inklusive champagne.

Vad visar nyligen tagna DNA-test om Chardonnay-druvan?

Nyligen tagna DNA-test visar att Chardonnay-druvan är en korsning av Pinot-druvor och en sort som kallas Gouais Blanc.

Vilka smaker kan man hitta i Chardonnay-viner?

Chardonnay-viner kan ha en extremt varierat utbud av dofter och smaker, inklusive krämigt smör eller bröd, tropiska frukter som ananas, guava och banan, krossad snäcka, krämiga äpplen, marsipan, rostade nötter, persikor, mango och en arom som liknar våta stenar.

Varför lagras Chardonnay-viner ofta i ekfat?

Chardonnay-viner lagras ofta i ekfat för att få den smak som detta typ av åldrande producerar fram. Viner som inte åldrats i ek är märkta med etiketten ”Unoaked” eller ”Unwooded” för att skilja dem åt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.