Côtes du Rhône AOC – Ett kvalitetsdistrikt för röda viner

När man talar om var olika viner kommer ifrån, handlar den genomsnittliga diskussionen mer om var de särskilda vindruvorna odlas, snarare än själva vinet faktiskt producerats. I många fall när du köper vin och tittar på etiketten, kommer denna information att ingå och skrivas ut som till exempel Côtes du Rhône AOC.

Vad betyder termen AOC?

I Frankrike tilldelas de olika områdena, som producerar vindruvor, ett drifttillstånd eller Appellation d’Origine Contrôlée; ”kontrollerad ursprungsbeteckning”. Dessa utfärdas av en fransk statlig myndighet som tar på sig ansvaret för övervakningen av kvalitetsviner som produceras i varje drifttillstånd och att druvorna verkligen odlas i regionen, exempelvis Côtes du Rhône AOC.

Den första registrerade användningen av termen AOC inträffade under 1400-talet då osten reglerades för att förhindra att andra som inte kom från Roquefort-området skulle märka sina ostar som Roquefort. Côtes du Rhône AOC grundades först 1937 och sen dess har många andra områden fått sin egen AOC och inkludera nu denna information i de viner de producerar.

Côtes du Rhône AOC historia

Området Côtes du Rhône AOC har tillverkat vin sedan långt innan romarnas invasion. Detta område kan mycket väl vara en av de äldsta vinproducerande regionerna i Europa. Vin som framställdes av vingårdarna på den ”högra stranden” av den historiska River Region, ansågs vara bland favoriterna under Medeltiden.

Under denna tid började Côtes du Rhône AOC ta kontroll över egenskaperna hos de viner som producerades och distriktet skapade sina egna regelverk som styrde över de viner de producerade. Överlägsenheten hos de viner som producerades i Côtes du Rhône AOC var så stor att kung Ludvig VX år 1737 utfärdade en proklamation att alla viner som levererades via hamnen i Roquemaure måste ha markeringarna CDR märkta på faten, som bevis inte bara för deras ursprung, men deras kvalitet. Detta var alltså ursprunget av AOC-systemet.

Även om detta var i själva verket var ursprunget av det moderna AOC-systemet och att Rhône var först att arbeta under det, var den ursprungliga nomenklaturen Côte du Rhône eftersom det bara omfattade viner kom från den högra stranden. Efter cirka hundra år utvecklades namnet till Côtes du Rhône där de viner som producerades på den vänstra sidan av floden ingick.

CDR beteckningen lämnades nästan orörd i ett århundrade fram 1937 då AOC-systemet effektivt skapades med benämningen Côtes du Rhône AOC. Med undantag från ett par ändringar år 1996 och 2001, är de grundläggande reglerna i Côtes du Rhône AOC desamma som de som ursprungligen fastställts under kung Ludvig XV’s tid och alla viner med appellationen AOC måste uppfylla dess regler.

Viner av Côtes du Rhône AOC

Den grundläggande geografiska beskrivningen av Côtes du Rhône AOC är att den norra gränsen i denna region går från Vienne och ungefär 200 km söderut till Avignon och sedan från kullarna i berömda Centralmassivet emot den västra regionen över till Orange, en stad belägen i Luberon-bergen. I Côtes du Rhône AOC finns över 200.000 hektar vinodlingar som för tillfället är under odling, inklusive 171 samhällen i regionerna Ardèche, Drôme och Loire, liksom flera andra stora franska departement.

För att kvalificera sig för benämningen Côtes du Rhône AOC, måste allt vin, oavsett vilken av de accepterade tre färgerna de har, uppfylla mycket specifika krav. Bland de normer som fastställts av Côtes du Rhône AOC är att de måste innehålla minst 11 procent alkohol. Trots de stränga krav som anges i Côtes du Rhône AOC, producerar detta område i Frankrike cirka 400 miljoner flaskor kvalificerad vin per år.

I en undersökning som gjordes år 2006 visade det sig att Côtes du Rhône AOC fanns det 5.292 olika företag som var inblandade i minst en aspekt av vinproduktion. Av dessa fanns 5.202 vingårdar, 875 privata vinproduktionsbolag, 70 inblandade i kooperativ vinproduktion och ytterligare 20 som är listade som vinbutiker, blandare och producenter. Detta gör Côtes du Rhône AOC till en av de största vinproducerande appellationerna för vinframställningen i världen.

Vindruvsorter i Côtes du Rhône AOC

Côtes du Rhône AOC tillverkar röda viner, rosé och vitt, som alla måste uppfylla vissa förordningar om druvorna de görs från, för att få tillstånd att märkas som Côtes du Rhône AOC. Till exempel, röda viner och rosé som produceras i Rhône måste tillverkas från Carignan, Cinsault, Counoise, Grenache Noir, Mourvèdre och Syrah, och alla måste odlas i Côtes du Rhône AOC. Observera även att alla rosé-viner som produceras i regionen måste innehålla mer än 20 procent av vita vindruvor från Côtes du Rhône AOC.

Andra regleringar, för att kunna märkas med Côtes du Rhône AOC, kräver att rött vin som producerats söder om Montélimar måste tillverkas med inte mindre än 40 procent Grenache, men samtidigt kan de innehålla så mycket som 5 procent vitt vin som producerats i Côtes du Rhône AOC. Varje rött vin som produceras i Côtes du Rhône AOC måste även innehålla minst 15 procent Mourvèdre eller Syrah eller en blandning av dessa två. Vita viner, märkta som en del av Côtes du Rhône AOC, bör bestå av blandningar som innehåller minst 80 procent Bourboulenc, Grenache Blanc, Clairette, Roussanne, Marsanne och Viognier.

Som sekundära viner kan de även innehålla Picpoul Blanc eller Ugni Blanc-viner. Dessa standarder anges för att skydda integriteten hos regionen, så att när du köper vin i din lokala butik eller via nätet, vet du exakt vad du får i varje flaska som är märkt att komma från Côtes du rhône AOC.

Regioner i Côtes du Rhône AOC

Medan benämningen Côtes du Rhône AOC faktiskt täcker ett mycket stort område i Frankrike, är det uppdelat i två separata sub-områden baserade på det geografiska läget samt på de druvor och viner som kommer från dessa. De två sub regionerna i Côtes du Rhône AOC är Côtes du Rhône Meridonial och Côtes du Rhône Septentrional.

Côtes du Rhône Meridonial i Côtes du Rhône AOC löper från Montélimar så långt söder som till Avignon och innehåller 123 kommuner. Här hittar du druvor som Mourvèdre och Syrah och än viktigare Grenache Noir som odlas på bergssidorna. Men när det kommer till berömda viner, kan detta område i Côtes du Rhône AOC ge anspråk att producera de mest sällsynta vitvinsorterna i hela världen. Producerad av hundra procent Viognier, som är extremt utmanande att vinifiera, är det vita vinet Condrieu ett som många vinexperter längtar efter chansen att få avnjuta.

Côtes du Rhône Septentrional i Côtes du Rhône AOC ligger i norr och här finner du att de flesta av vingårdarna är belägna på de branta sluttningarna i området. Detta gör odlingen och skörden av druvor, som är framförallt Syrah, mycket utmanande. Till denna dag skördas de fortfarande för hand och transporteras sedan till toppen av kullen i vagn, som är den främsta orsaken till att viner från denna del av Côtes du Rhône AOC tenderar att kosta mer.

Köpa Côtes du Rhône AOC vin

Oavsett om din smak föredrar ett djupt fylligt rött vin eller ett lättare och sötare vitt vin, finner du flera Côtes du Rhône AOC som uppfyller just din smak. En sak värd att notera är att när man köper vin på nätet, köper man viner från Côtes du Rhône AOC är årgången en något mer ointressant fråga. Anledningen till detta är att klimatet här tenderar att vara mycket stabilt med en genomsnittlig nivå av solljus som varierar endast något från ett år till nästa, och mycket få år är den sena frosten ett problem. Således, när man köper vin från Côtes du Rhône AOC kan du använda årgången mer som en indikation på åldrande än av vinets totala kvalitet.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •