Côtes du Rhône AOC – Ett kvalitetsdistrikt för röda viner

När man talar om var olika viner kommer ifrån, handlar den genomsnittliga diskussionen mer om var de särskilda vindruvorna odlas, snarare än själva vinet faktiskt producerats. I många fall när du köper vin och tittar på etiketten, kommer denna information att ingå och skrivas ut som till exempel Côtes du Rhône AOC.

Vad betyder termen AOC?

I Frankrike tilldelas de olika områdena, som producerar vindruvor, ett drifttillstånd eller Appellation d’Origine Contrôlée; “kontrollerad ursprungsbeteckning”. Dessa utfärdas av en fransk statlig myndighet som tar på sig ansvaret för övervakningen av kvalitetsviner som produceras i varje drifttillstånd och att druvorna verkligen odlas i regionen, exempelvis Côtes du Rhône AOC.

Den första registrerade användningen av termen AOC inträffade under 1400-talet då osten reglerades för att förhindra att andra som inte kom från Roquefort-området skulle märka sina ostar som Roquefort. Côtes du Rhône AOC grundades först 1937 och sen dess har många andra områden fått sin egen AOC och inkludera nu denna information i de viner de producerar.

Côtes du Rhône AOC historia

Området Côtes du Rhône AOC har tillverkat vin sedan långt innan romarnas invasion. Detta område kan mycket väl vara en av de äldsta vinproducerande regionerna i Europa. Vin som framställdes av vingårdarna på den “högra stranden” av den historiska River Region, ansågs vara bland favoriterna under Medeltiden.

Under denna tid började Côtes du Rhône AOC ta kontroll över egenskaperna hos de viner som producerades och distriktet skapade sina egna regelverk som styrde över de viner de producerade. Överlägsenheten hos de viner som producerades i Côtes du Rhône AOC var så stor att kung Ludvig VX år 1737 utfärdade en proklamation att alla viner som levererades via hamnen i Roquemaure måste ha markeringarna CDR märkta på faten, som bevis inte bara för deras ursprung, men deras kvalitet. Detta var alltså ursprunget av AOC-systemet.

Även om detta var i själva verket var ursprunget av det moderna AOC-systemet och att Rhône var först att arbeta under det, var den ursprungliga nomenklaturen Côte du Rhône eftersom det bara omfattade viner kom från den högra stranden. Efter cirka hundra år utvecklades namnet till Côtes du Rhône där de viner som producerades på den vänstra sidan av floden ingick.

CDR beteckningen lämnades nästan orörd i ett århundrade fram 1937 då AOC-systemet effektivt skapades med benämningen Côtes du Rhône AOC. Med undantag från ett par ändringar år 1996 och 2001, är de grundläggande reglerna i Côtes du Rhône AOC desamma som de som ursprungligen fastställts under kung Ludvig XV’s tid och alla viner med appellationen AOC måste uppfylla dess regler.

Viner av Côtes du Rhône AOC

Den grundläggande geografiska beskrivningen av Côtes du Rhône AOC är att den norra gränsen i denna region går från Vienne och ungefär 200 km söderut till Avignon och sedan från kullarna i berömda Centralmassivet emot den västra regionen över till Orange, en stad belägen i Luberon-bergen. I Côtes du Rhône AOC finns över 200.000 hektar vinodlingar som för tillfället är under odling, inklusive 171 samhällen i regionerna Ardèche, Drôme och Loire, liksom flera andra stora franska departement.

För att kvalificera sig för benämningen Côtes du Rhône AOC, måste allt vin, oavsett vilken av de accepterade tre färgerna de har, uppfylla mycket specifika krav. Bland de normer som fastställts av Côtes du Rhône AOC är att de måste innehålla minst 11 procent alkohol. Trots de stränga krav som anges i Côtes du Rhône AOC, producerar detta område i Frankrike cirka 400 miljoner flaskor kvalificerad vin per år.

I en undersökning som gjordes år 2006 visade det sig att Côtes du Rhône AOC fanns det 5.292 olika företag som var inblandade i minst en aspekt av vinproduktion. Av dessa fanns 5.202 vingårdar, 875 privata vinproduktionsbolag, 70 inblandade i kooperativ vinproduktion och ytterligare 20 som är listade som vinbutiker, blandare och producenter. Detta gör Côtes du Rhône AOC till en av de största vinproducerande appellationerna för vinframställningen i världen.

Vindruvsorter i Côtes du Rhône AOC

Côtes du Rhône AOC tillverkar röda viner, rosé och vitt, som alla måste uppfylla vissa förordningar om druvorna de görs från, för att få tillstånd att märkas som Côtes du Rhône AOC. Till exempel, röda viner och rosé som produceras i Rhône måste tillverkas från Carignan, Cinsault, Counoise, Grenache Noir, Mourvèdre och Syrah, och alla måste odlas i Côtes du Rhône AOC. Observera även att alla rosé-viner som produceras i regionen måste innehålla mer än 20 procent av vita vindruvor från Côtes du Rhône AOC.

Andra regleringar, för att kunna märkas med Côtes du Rhône AOC, kräver att rött vin som producerats söder om Montélimar måste tillverkas med inte mindre än 40 procent Grenache, men samtidigt kan de innehålla så mycket som 5 procent vitt vin som producerats i Côtes du Rhône AOC. Varje rött vin som produceras i Côtes du Rhône AOC måste även innehålla minst 15 procent Mourvèdre eller Syrah eller en blandning av dessa två. Vita viner, märkta som en del av Côtes du Rhône AOC, bör bestå av blandningar som innehåller minst 80 procent Bourboulenc, Grenache Blanc, Clairette, Roussanne, Marsanne och Viognier.

Som sekundära viner kan de även innehålla Picpoul Blanc eller Ugni Blanc-viner. Dessa standarder anges för att skydda integriteten hos regionen, så att när du köper vin i din lokala butik eller via nätet, vet du exakt vad du får i varje flaska som är märkt att komma från Côtes du rhône AOC.

Regioner i Côtes du Rhône AOC

Medan benämningen Côtes du Rhône AOC faktiskt täcker ett mycket stort område i Frankrike, är det uppdelat i två separata sub-områden baserade på det geografiska läget samt på de druvor och viner som kommer från dessa. De två sub regionerna i Côtes du Rhône AOC är Côtes du Rhône Meridonial och Côtes du Rhône Septentrional.

Côtes du Rhône Meridonial i Côtes du Rhône AOC löper från Montélimar så långt söder som till Avignon och innehåller 123 kommuner. Här hittar du druvor som Mourvèdre och Syrah och än viktigare Grenache Noir som odlas på bergssidorna. Men när det kommer till berömda viner, kan detta område i Côtes du Rhône AOC ge anspråk att producera de mest sällsynta vitvinsorterna i hela världen. Producerad av hundra procent Viognier, som är extremt utmanande att vinifiera, är det vita vinet Condrieu ett som många vinexperter längtar efter chansen att få avnjuta.

Côtes du Rhône Septentrional i Côtes du Rhône AOC ligger i norr och här finner du att de flesta av vingårdarna är belägna på de branta sluttningarna i området. Detta gör odlingen och skörden av druvor, som är framförallt Syrah, mycket utmanande. Till denna dag skördas de fortfarande för hand och transporteras sedan till toppen av kullen i vagn, som är den främsta orsaken till att viner från denna del av Côtes du Rhône AOC tenderar att kosta mer.

Köpa Côtes du Rhône AOC vin

Oavsett om din smak föredrar ett djupt fylligt rött vin eller ett lättare och sötare vitt vin, finner du flera Côtes du Rhône AOC som uppfyller just din smak. En sak värd att notera är att när man köper vin på nätet, köper man viner från Côtes du Rhône AOC är årgången en något mer ointressant fråga. Anledningen till detta är att klimatet här tenderar att vara mycket stabilt med en genomsnittlig nivå av solljus som varierar endast något från ett år till nästa, och mycket få år är den sena frosten ett problem. Således, när man köper vin från Côtes du Rhône AOC kan du använda årgången mer som en indikation på åldrande än av vinets totala kvalitet.

No items found

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna