Brunch associeras ofta med lyx och helg. Och om det är något man inte får glömma vid sådana tillfällen är det så klart vinet. Eftersom det finns så många olika typer av rätter man kan servera vid en brunch kan det ibland vara svårt att veta vilket vin man ska välja till. Här kommer därför några tips på vin som passar till följande brunchfavoriter:

  • Smöriga bakverk
  • pannkakor och våfflor
  • korv
  • bacon
  • rökt lax
  • rött kött
  • ägg

Till att börja med är champagne och andra mousserande viner ett självklart val till brunchbuffén. Till muffins, croissanter och andra bakverk kan vi rekommendera en klassisk champagne med något nötiga aromer. Syran och bubblorna bryter av fint mot det lent smöriga och söta i bakverken. Även pannkakor, våfflor och fattiga riddare passar bra med vitt mousserande, och här kan du med fördel välja en italiensk Prosecco. Matigare rätter som olika typer av korvar kan också paras ihop med mousserande. Den klassiska kombinationen korv och Moscato d’Asti är en favorit som alltid fungerar utmärkt.

Till bacon rekommenderar vi att välja en ekfatslagrad chardonnay. De smöriga vaniljaromerna fungerar som en balanserande kontrast till baconens påtagliga sälta, samtidigt som du får en frisk känsla i munnen. Vitt vin kan också gärna serveras till rökt lax, och här kan du välja fritt inom den torrare kategorin. Vinet får också gärna ha påtagliga citrus- och örtaromer – smaker som passar utmärkt till den salta, rökiga fisken.

Avslutningsvis kommer vi till kött- och äggrätterna som av uppenbara skäl passar bäst ihop med rödvin. Här kan du med fördel välja en mjuk, relativt neutral druva som merlot, vilken passar till de allra flesta maträtter.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy