Kryddiga kungsräkor, krämig saffransrisotto med ett supervitt vin från Sydafrika
Senast Uppdaterad 9 december, 2020 av Jeanette Gardner
Här kan du laga både ute och inne. Den goda saffransrisotton fixar du på spisen som vanligt, men räkorna kan du förstås lägga på grillen ute, om du vill.
Chenin Blanc har på något sätt blivit mumman av vita viner från Sydafrika. Här är ett vitt 100%-igt handplockat Chenin Blanc från vingården Delheim i Simonsberg Ward i Stellenbosch, en region som ingår i Cape Winelands, Sydafrikas största vinområde. Stellenbosch har blivit världsberömt för sina prisbelönta viner och är den näst äldsta vinproducerande regionen.
Detta vin är ett av flera viner som finns på Systembolaget från samma vingård och det kommer från Michael Sperling, ägare till Delheim, en anrik vingård sedan 1699. Han är en legend inom vinbranschen med en rad internationellt hyllade viner som vunnit flertalet utmärkelser.
Med detta vin visar man återigen upp druvans allra bästa egenskaper, en smakfull komplexitet och en fyllig smakbild som ger ett krispigt och friskt vin med smaker av gröna äpplen, citron och stenfrukt. Krämigheten med inslag av honung passar utmärkt till en saffransrisotto.
Detta är ett modernt komponerat vin som präglas av ett ekologiskt och holistiskt tänk, både när det gäller produktion, odling och företagande. Vinet har lagrats i rostfria ståltankar under jäsningen och ligger därefter på sin jästfällning i 10 veckor. Finn i beställningssortimentet. Lägg några flaskor i varukorgen direkt, för du vill dricka mer av detta riktigt vin.
Grillade kungsräkor
10 kungsräkor
3 klyftor pressad vitlök
½ rensad och finhacka chili
saft av en hel citron
olivolja
salt och svartpeppar
Gör en marinad av ingredienser och häll över räkorna. Låt stå i en timme. Du kan antingen skala eller grilla räkorna med skal. Men grilla inte ihjäl räkorna, för det här går fort. De är färdiga när du vänt dem en gång och de har fått fin färg. Lägg dem tillbaka i marinaden och låt var och en ta så många räkor de vill.
Så här gör du en krämig saffransrisotto!
1 liter kokt buljong
2 hackade schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
3 dl avorioris
2 dl torrt vitt vin
1 handfull finhackad persilja
1 dl finhackad grön chili (om du vill)
1 paket saffran
1 dl grädde
salt och peppar
Parmesan
Koka buljongen gärna på tärning för att spär med efter hand. Håll den het tills risotton är klar.
Fräs schalottenlök och vitlök i lite smör eller olivolja tills den genomskinlig och tillsätt avorioris.
Låt riset fräsa upp en aning på låg värme och tillsätt vin. Låt koka in.
Rör ut saffran i buljongen som du spär med.
Krydda med malen svartpeppar, chili och börja spä med buljong.
Låt koka in. Rör om ibland och spä återigen med buljong.
Räkna med att du får använda hela buljongen, men smaka av efter 20 minuter – minst! Ju mer man rör om risotton under tillagningen, desto krämigare blir den.
Vinskolan – Love & Anna lär dig att välja vin till risotto
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok