Hem » Vin Fakta » Vinregionen Puglia
Vin Fakta

Vinregionen Puglia

gravina-3 - Vinjournalen.se

Den förföriskt vackra regionen Puglia ligger allra längst ner i sydöstra Italien. Vinregionen ligger på det som på kartor brukar kallas för Italiens klack. Här samsas vinodlingar med långsträckta sandstränder, turkosfärgat vatten, rustik mat tillagad på närproducerade råvaror, historia och kultur. Den som väljer att besöka vinregionen Puglia kommer att få uppleva det autentiska Italien och en region som i årtusenden har länkat samman landet med Grekland och orienten.

Vinregionen har en varierad natur som återspeglas i vinets doft och smak. Vinstockarna gynnas av naturens gåvor, jordmånen och solen, och det ger viner med en tydlig karaktär och och en distinkt identitet. Vingårdarna ligger sida vid sida med olivlundarna, och förutom utmärkta viner produceras här även olivolja av högsta kvalitet. Puglias vingårdar täcker 83 000 hektar, och på ungefär 80 procent av ytan är planterad med en variation av röda druvsorter. Regionen har fyra distinkta DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) och 28 DOC (Denominazione di Origine Controllata). Två DOC-viner som är välkända långt utanför Italiens gränser är Salice Salentino och Primitivo di Manduria.

Klimatet i Puglia karaktäriseras av en torr värme och en bördig jordmån. Brisen från Medelhavet ger de förutsättningar som krävs för vinodling i allmänhet och druvan Primitivo i synnerhet. Druvsorten blommar först av alla på våren och druvorna skördas redan i augusti, vilket är en till två månader tidigare än andra druvsorter. Primitivo odlas tillsammans med Negroamaro främst i regionens södra halva, medan Sangiovese och Montepulciano odlas i de norra delarna. I regionen odlas även följande druvsorter:

Röda druvor

 • Aleatico
 • Bambino Negro
 • Malvasia Nere di Brindisi
 • Malvasia Nere di Lecce
 • Uva di Troja

Vita druvor

 • Bambino Bianco
 • Fiano
 • Falamghia
 • Impigno
 • Moscato di Trani
 • Verdeca
 • Trebbiano

Några vingårdar i Puglia

Botromagno Vigneti & Cantine

botromagno-vigneti-cantine-1 - Vinjournalen.se

Bröderna Alberto och Beniamino D’Agostino driver vingården som ligger i den lilla staden Gravina i vinregionen Puglia.

Historian om Botromagno Vigneti Winery Cantine började 1991 när familjen D’Agostiono köpte den gamla vinbutiken Cantina Sociala och utvecklade den till en fullskalig vingård. Här odlar och producerar bröderna och deras medarbetare viner vars smak är karaktäristiska för regionen. Allt arbete på den 36,5 hektar stora vingården sker i samklang och med stor respekt för naturen och självklart mycket kärlek för att framställa viner av högsta klass. Druvsorterna Primitivo, Greco, Malvasia, Nero Di Troia, Negroamaro och Aglianico omvandlas till röda och vita viner, rosévin, mousserande vin och dessertvin.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 65 euro

Intervju med Beniamino D’Agostino

botromagno-brothers-1 - Vinjournalen.se

Vi ställde några frågor till Beniamino D’Agostino (till höger på bilden) om vingården och hans hemtrakter i regionen Puglia.

Varför ska turister och vinintresserade besöka Italien och regionen Puglia?

Puglia är den mest långsträckta regionen i Italien. På tre sidor är halvön omgiven av två vackra hav, Adriatiska havet och Joniska havet och det finns mer än 80 mil kustlandskap och sandstränder. Puglia är rikt på historia; regionen har en mat- och vinkultur som är känd över hela världen och landskapsvyerna är magnifika. Här finns något för alla turister och intressen: arkitektoniska monument, mängder av kulturarrangemang, långsträckta vackra stränder, storslagna vyer ut över havet från de omgivande bergen och sluttningarna, fantastisk italiensk mat och, såklart, gott vin. I praktiken är det inte bara vin från Puglia, utan även från Puglias subregioner, som producerar vin för alla vinälskare.

Vad är det första du rekommenderar att en besökare i Puglia-regionen gör?

För mig finns det bara ett självklart, nästan lite genant, val och det är “Polignano a mare”, en hamnstad som ligger uppe på en kalkklippa; välkända Alberobello med sina karaktäristiska hus (upptagen på UNESCO:s världsarvslista, reds. anm.) med de närliggande kalkstensgrottorna Grotte di Castellana; Salento kusten med hav och stränder som är som hämtade från Karibien och Murgia bergen med Alta Murgia nationalpark som bjuder på oförglömliga färger och vyer.

Kan du nämna tre saker som gör Botromagno Vigneti & Cantine speciellt?

På Botromagno vingård har vi kontroll över hela produktionskedjan; från vinstock och vindruva till flaska. Vi arbetar och producerar vin med största respekt för miljön och vinet framställs från råvaror som kommer från ett ekologiskt och hållbart jordbruk. Botromagno vingård är en del av Gravinas (den lilla staden) historia; det här odlats och producerats vin här sedan 700-talet.

Du vann bildtävlingen ”Jul på vår vingård”, så nu är frågan: Hur tar du och dina medarbetare hand om vingården på vintern?

Under vintern har vinstockarna viloperiod men det har inte vi som arbetar på vingården. För oss är vintern den tid på året då vi beskär vinstockarna, ersätter döda eller skadade vinstockar, sköter om och luckrar upp jorden som har blivit hårdare av kylan och en massa andra uppgifter som måste göras för att vi ska kunna få en så bra skörd som vi önskar under hösten.

Om du ska beskriva vingården Botromagno Vigneti & Cantine med tre ord, vilka ord blir det då?

Familj, vin och miljö.

Tycker du att det här låter intressant? Då är du välkommen att läsa mer om vin och turism. Mycket nöje!

Frågor och svar:

Var ligger vinregionen Puglia?

Vinregionen Puglia ligger längst ner i sydöstra Italien på det som på kartor brukar kallas för Italiens klack.

Vilka druvsorter odlas i Puglia?

I Puglia odlas bland annat röda druvsorter som Primitivo, Negroamaro, Sangiovese och Montepulciano samt vita druvsorter som Fiano, Verdeca och Trebbiano.

Hur många DOCG och DOC-viner har Puglia?

Puglia har fyra distinkta DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) och 28 DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Vilken vingård i Puglia drivs av bröderna Alberto och Beniamino D’Agostino?

Bröderna Alberto och Beniamino D’Agostino driver vingården Botromagno Vigneti & Cantine i Gravina i Puglia.

Vilka tre ord beskriver Botromagno Vigneti & Cantine enligt Beniamino D’Agostino?

Familj, vin och miljö.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.