På Kornheddinge kvarns vingård finns numera sensorer som mäter fukt och temperatur vid vinplantorna.

Olle Hydbom har bland annat arbetat med mätteknik, radioteknik och logistik men också med livsmedelsindustrin för att minska matsvinnet.

Kornheddinge kvarn foto: Caroline Wendt

Detta är ett nytt projekt i Lunds Kommun som Future by Lund och i samarbete med LTH, Rise och Sensative startat för att göra det möjligt att testa innovationer inom sensorsteknik i Lunds fria och öppna sensornätverk.

Det låter tekniskt, men systemet övervakar faktiskt vinodlingar och andra typer av odlingar och gör det möjligt för frukt-, bär och vinodlare att förbättra sina odlingar och kunna mäta fukt och temperatur vid vinplantorna.

Tekniken heter LoRa och är ett billigt sätt att överföra små mängder data, som till exempel från sensorer. Nätverket täcker Lunds stad – men når ofta också en lång bit utanför och täcker även in Kornheddinge utanför Staffanstorp.

Olle Hydbom på AutoIDExpert tillsammans med bland annat LTH och kollegor på SLU i Alnarp börjat testa systemet för att övervaka vinodlingen på Kornheddinge kvarn med sensorer.

– Vi gör ett system som gör det möjligt för frukt-, bär och vinodlare att förbättra sina odlingar, berättar Olle. Tanken är att man med hjälp av modern teknik ska få bättre produkter med mindre miljöbelastning. Vi har valt en vinodling för att det är teknisk mest utmanande, men det skall även bli jordgubbs- och äppelodlingar med tiden.

Olle Hydbom foto: Caroline Wendt

Olle har satt upp sensorer som mäter fukt och temperatur vid vinplantorna och han har redan fått sensorerna att skicka sina värden till datorer via nätverket.

När det gäller odling kan det också vara viktigt att mäta solinstrålning, daggpunkt (den temperatur då daggen faller ut), vindhastighet och mikroorganismernas aktivitet i marken. Allt påverkar odlingens resultat. När man kan mäta och samla in data är det dags att bygga analysprogram som passar för olika grödor.

– Det är viktigt att vi gör ett system som är billigt och enkelt, menar Olle Hydbom. Det ska också vara lätt att underhålla för odlarna.

Intresset för att vara med och testa sensorer och digitala uppfinningar inom det fria och öppna sensorsnätverket är stort och när Future by Lund arrangerade en workshop kom närmare fyrtio deltagare bland annat från stora bolag, små startupföretag och förvaltningar i Malmö och Lund.

Man har börjat med tre till fyra projekt fram till sommaren och efter sommaren kommer man att släppa på fler och automatisera processen, så att det i princip bara är att signa upp på nätet och sätta igång.

Läs mer om projektet på Future by Lunds hemsida http://www.futurebylund.se/

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy