Vilken inverkan har vädret på vinets årgång?
Skillnaden mellan ett bra och dåligt vinår, en vintage, har mycket med klimatet att göra. Årgången är sällan något som den vanliga vindrickaren funderar över. Vinentusiaster tittar därför på etikett och år lite noggrannare, eftersom det är en bra fingervisning på hur bra vinet är.
En region har alltid bra årgångar, och sämre. När växtsäsongen genomgående har varma dagar och svala nätter utan frost och gärna lite regn också, så kan det bli ett toppenår, men när klimatet inte blir som förväntat, har det stor inverkan på vinets smak och doft. Är det varmt så blir druvorna sötare och alkoholhalten stiger. Blir det mycket kallare än planerat, kanske druvorna inte mognar tillräckligt för att göra något vin alls. Att ha god koll på vädret gör att många producenter på ett eller annat sätt skyddar sina vinstockar med olika metoder för att exempelvis tillföra vind eller bevattning eller helt enkelt för att bryta upp iskristaller. Det värsta som kan hända på en vingård är
- Regn under skörden eftersom det kan bilda mögel eller mjöldagg på druvklasarna
- Frost då blommorna på vinrankorna fryser och druvorna då växer sämre
- Hagelstormar som i stora delar av medelhavet de senaste åren och som förstör druvor och blad
- För varmt väder eftersom druvorna kan mogna och torka snabbare