Österrikes viner – i symbios med naturen!  

Österrikes viner - omslag

Att Österrikes viner odlas på vingårdar med respekt för naturen, det är en djupt rotad tradition. Här gäller biologisk mångfald.

Vi tar en titt på vad som händer i Österrikes vinindustri som anses var de globala pionjärerna inom miljömedveten vinodling.

Österrike ligger i framkant när det gäller miljö och detta är ett land som lägger stor vikt vid miljöskydd och ett ansvarsfullt utnyttjande av naturresurser. Det kommer inte som någon överraskning att Österrike är världsledande inom miljömedveten vinodling.

Österrikes strikta vinlag och den lilla storleken på landets familjedrivna vingårdar gör att icke-certifierade producenter också strävar efter att säkerställa en hälsosam miljö för att säkra sin framtid. Ett hälsosamt ekosystem och hållbara arbetsmetoder är avgörande om framtida generationer ska fortsätta att föra ut äkta österrikiskt vin på marknaden.

I genomsnitt odlar en österrikisk vinproducent bara cirka 4 hektar vingårdar och en del av vingårdarna  ligger på branta sluttningar och är terrasserade. Här finns inget annat alternativ än att arbeta för hand, i synk med de befintliga resurserna.

Den naturliga konsekvensen av detta för små vingårdar är ökad biologisk mångfald, i motsats till monokulturerna i stora vingårdar i andra vinodlingsländer.

Om all österrikisk vingårdsareal på 44 537 ha som odlar ekologiskt, biodynamiskt eller enligt riktlinjerna för ”Sustainable Austria” läggs ihop, så är 40 procent, 18 785 ha, av Österrikes totala vinareal officiellt inspekterad för miljömedvetna metoder.

Hardegg Castle, Lower Austria, Austria

Det rigorösa regelverket

Men allt sker enligt ett strikt nytt regelverk som är på gång och kan förväntas träda i kraft tidigast 2025 och som fastställer den rättsliga grunden för den officiella klassificeringen av Österrikes enskilda vingårdar. Förutom detta så finns olika privata initiativ för att klassificera enstaka vingårdar och som har funnits i landet sedan många år.

Efter en intensiv preliminär fas har Wine Law Collective Decreet 2023 nu etablerat den rättsliga grunden för ett officiellt, rikstäckande klassificeringssystem.

Förordningen definierar två nivåer:

Erste Lage (premier cru)

Große Lage (grand cru och minst 5 år efter att ha utsetts till “Erste Lage”)

Villkor för “Erste Lage” och “Große Lage” inkluderar:

  • certifierade-viner från enkla vingårdar
  • lägre maximal skörd per hektar än den lagliga gränsen skörd för hand

Österrikes jordbruksindustri ekologisk – rankad näst högst i världen, efter Liechtenstein. Och odlat vin i Österrike har man gjort många generationer.

Österrike var ett av de första länderna i världen som tog fram riktlinjer för ekologiskt jordbruk – flera år innan EU:s första ekologiska förordningar infördes. Totalt 95 % av Österrikes vingårdar är familjeägda. Vingårdar som gått i arv genom många generationer utför konsekvent arbete för hand och använder naturresurser på ett ansvarsfullt sätt. Detta tillvägagångssätt för vinproduktion möjliggör också att noggrant utarbetade och säkra strategier kan införas för att motverka effekterna av klimatförändringarna. Detta säkerställer att barnbarnen till dagens vinodlare kommer att ärva vingårdar med obefläckade jordar och resistenta vinstockar.

Österrike är också hem för BIO AUSTRIA, den största ekologiska bondeföreningen i Europa, med strängare standarder för ekologisk vinodling än de som finns i EU:s regelverk.

Biodynamiska metoder och grundandet av de första biodynamiska vingårdarna kan spåras tillbaka till den österrikiska antroposofen Rudolf Steiners arbete.Cirka 15 % av de ekologiska vingårdarna i Österrike odlas redan biodynamiskt, vilket motsvarar 3 % av den totala vinarealen.

Lite fakta

Det finns totalt 5 övergripande vinregioner i Österrike.

Niederösterreich

…. är Österrikes största vinodlingsregion med en mängd olika vinstilar framställda av inhemska druvor, men även internationella sorter. Niederösterreich är hem för åtta specifika Qualitätswein vinodlingsregioner, allt från Wachau i väster till Carnuntum i öster.

Burgenland

…. den östligaste regionen med ett ganska varmt, kontinentalt klimat och där man producerar fantastiska röda viner men även vita viner som kan vara både torra och söta.  

Steiermark

…. här görs viner som är utomordentligt fräscha, briljant snygga viner.

Wien

…. här finns vingårdar som bevarar den gröna naturen kring staden och man producerar högkvalitativa viner och även de kända Wiener Gemischter Satz – blandade viner.

Bergland….

…. med kända vinodlingsområden som Weinland och Steirerland

Unika lokala druvor

Det finns 26 gröna druvsorter för vitt vin som är klassificerade för kvalitetsvin i Österrike och ca två tredjedelar av vingårdsarealen är planterad med vita lokala vinsorter som främst då Riesling, samt Pinot Blanc, Chardonnay, Muskateller, Grüner Veltliner, Zierfandler och Rotgipfler. Det finns också en lång lista med klassiska sorter som Riesling och Sauvignon Blanc.

Bland de röda druvsorterna hittar man Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah och de lokala Neuberg, Rotgipfler, Zierfandler och Roter Veltliner, Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent och Blauer Wildbacher som man producerar röda viner av.

Vi provar några viner

Det finns 227 vita och 61 röda viner från Österrike på Systembolaget. Här är några:

Vita

Leth Grüner Veltliner, 2022 – Fruktigt och fräscht vin som kommer från den kända och välprisade familjefirman Leth i Fels am Wagram.

Wiener Gemischter Satz – Fruktigt och friskt, en typsik Wien Gemischter Satz och druvorna Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay, Grauburgunder, Weissburgunder och Traminer. Familjeföretaget Weingut Zahel i Wien.

Röda

Heinrich Pinot Noir Weingut Heinrich, 2022 – Pinot Noir från Burgenland, nyanserad, bärig, något kryddig smak

Dorli Muhr Zweigelt Nouveau, 2022 – Druvan Zweigelt, Region Wineland, producent Dorli Muhr i byn Prellenkirchen, nyanserad och bärig smak.

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.