Drick rätt – lev längre!

En hel del människor säger att de fortare och oftare känner sig lite berusade när de dricker bubbelvin som Champagne, Cava och Prosecc.  Alla vet vi att kroppen kan lättare absorbera några glas vin om vi äter en bit mat till. Mat hjälper kroppen att absorbera alkoholen, men den regeln verkar inte gälla om man dricker bubbel. Bubblorna går nämligen rakt igenom magen och direkt ut i blodet. Ungefär som att dricka alkohol på tom mage – fast man har ätit!

Merlin Thomas

Visst, effekterna av alkoholen minskar när vi tar en bit ost till vinet eller en hamburgare till ölen, men detta beror inte på att maten “suger upp” alkoholen, konstaterar Merlin Thomas, en ledande professor i medicin, som arbetat för ledande institutioner som bland annat The Juvenile Diabetes Research Foundation, Diabetes Australia, The Australian NHMRC, Kidney Health Australia och The National Heart Foundation. Nu har han precis publicerat en bok om alkoholnivåer och annan stimulantia som choklad och kaffe och deras effekter på hjärnan och kroppen. Trots det tuffa ämnet är boken lättsam och utan pekpinnar.

I boken slår Merlin Thomas hål på myten att vin på något sätt är nyttigt, alltså tvärt emot alla moderna rapporter som de sista åren sagt att hälsovinsterna av rött vin tillskrivs ofta antioxidantegenskaperna hos polyfenoler, och resveratrol. “Men om dessa antioxidanter är så bra för oss skulle det vara ännu bättre om vi drack så mycket mer. Men så är det inte”, säger Merlin Thomas.

En enkel förklaring är att när vi äter mat och magen är full, så tar den upp alkoholen lite långsammare och på grund av all mat, så känner vi heller inte av alkoholen lika mycket. Men i slutändan kommer samma mängd alkohol fortfarande in i kroppens system, även om det går långsammare.

Inte heller så konstigt att en del säger att de berusade av champagne eller mousserande vin. När korken dras upp, flyger koldioxiden som gasbubblor ut ur champagnen och när vi dricker det allra första glaset champagne, så finns ett koncentrat av bubblor i glaset och sedermera i de första klunkarna och som inte hinner fly ut i luften. Dessa kommer direkt in i magen och reagerar med den varma kroppstemperaturen så att alkoholen snabbt går runt i mage och tarmar. Och så känner vi oss lite berusade och blir fulla snabbare än om vi drack samma mängd vitt vin. Detsamma gäller också för öl.

Merlin Thomas menar alltså att temperaturen är viktig. Iskall champagne får oss mer berusade eftersom vår temperatur i kroppen är så varm.

Boken som heter The Longevity List: Myth Busting The Top Ways To Live A Long And Healthy Life av Merlin Thomas tar även upp den intressanta frågan om kalorier i alkohol. Till skillnad från andra kalorier i exempelvis mat som är näringskalorier, så är alkoholens kalorier giftiga och förbränns inte naturligt, utan måste brännas bort genom att man springer eller går på gym.

Boken är på engelska och kostar 148 kr i pocketupplaga och finns att beställa på Adlibris

 

 

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna