En hel del människor säger att de fortare och oftare känner sig lite berusade när de dricker bubbelvin som Champagne, Cava och Prosecc. Alla vet vi att kroppen kan lättare absorbera några glas vin om vi äter en bit mat till. Mat hjälper kroppen att absorbera alkoholen, men den regeln verkar inte gälla om man dricker bubbel. Bubblorna går nämligen rakt igenom magen och direkt ut i blodet. Ungefär som att dricka alkohol på tom mage – fast man har ätit!
Visst, effekterna av alkoholen minskar när vi tar en bit ost till vinet eller en hamburgare till ölen, men detta beror inte på att maten “suger upp” alkoholen, konstaterar Merlin Thomas, en ledande professor i medicin, som arbetat för ledande institutioner som bland annat The Juvenile Diabetes Research Foundation, Diabetes Australia, The Australian NHMRC, Kidney Health Australia och The National Heart Foundation. Nu har han precis publicerat en bok om alkoholnivåer och annan stimulantia som choklad och kaffe och deras effekter på hjärnan och kroppen. Trots det tuffa ämnet är boken lättsam och utan pekpinnar.
I boken slår Merlin Thomas hål på myten att vin på något sätt är nyttigt, alltså tvärt emot alla moderna rapporter som de sista åren sagt att hälsovinsterna av rött vin tillskrivs ofta antioxidantegenskaperna hos polyfenoler, och resveratrol. “Men om dessa antioxidanter är så bra för oss skulle det vara ännu bättre om vi drack så mycket mer. Men så är det inte”, säger Merlin Thomas.
En enkel förklaring är att när vi äter mat och magen är full, så tar den upp alkoholen lite långsammare och på grund av all mat, så känner vi heller inte av alkoholen lika mycket. Men i slutändan kommer samma mängd alkohol fortfarande in i kroppens system, även om det går långsammare.
Inte heller så konstigt att en del säger att de berusade av champagne eller mousserande vin. När korken dras upp, flyger koldioxiden som gasbubblor
Merlin Thomas menar alltså att temperaturen är viktig. Iskall champagne får oss mer berusade eftersom vår temperatur i kroppen är så varm.
Boken som heter The Longevity List: Myth Busting The Top Ways To Live A Long And Healthy Life av Merlin Thomas tar även upp den intressanta frågan om kalorier i alkohol. Till skillnad från andra kalorier i exempelvis mat som är näringskalorier, så är alkoholens kalorier giftiga och förbränns inte naturligt, utan måste brännas bort genom att man springer eller går på gym.
Boken är på engelska och kostar 148 kr i pocketupplaga och finns att beställa på Adlibris
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Carpi Lambrusco di Modena
Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.
Artikelnummer: 2694
Typ: Mousserande Vin
Land: Emilia Romagna, Italien
Alkohol: 9,5 %
Pris: 79 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET