Om du är en genuin vinälskare så kommer du säkerligen att uppskatta den vackra och underbara vindistriktet Loire! I samarbete med Wintourism.com så listar vi nedan tio unika vingårdar som alla har en rik historia av ljuva, smakrika och underbara viner.

Vinregionen Loire

Med drygt 1000 km kust så är Loire Frankrikes överläset längsta flod. Det är även den flod som kan stoltsera med flest antal vingårdar (appellationer) utmed sina förtrollande och vackra stränder.

Här finns en stor variation av olika vintyper som du kan avnjuta. Du kan välja mellan viner med hög fruktsyra, torra, krispiga, söta, mousserande, för att nämna några. Vi får heller inte glömma rosé- och röda viner som produceras i mjuka men även strama stilar. De flesta tillverkas av cabernet franc. När det gäller vitt så är vinerna från Loire främst kända för de ljuvliga chenin blanc och sauvignon blanc, vilka odlas i närheten av Atlantkusten. 

Upplev några vackra och stillsamma vingårdar…

Domaine de Montcy

Domaine de Montcy – Ett modernt vineri med utmärkt upplägg för vinturism

Vingården är belägen I hjärtat av Loire dalen och fokuserar på viner från Cheverny appelation med underliggande appelationer. Själva vineriet är modernt och det använder senaste teknologin för sin vinproduktion. På vingården finns det både aktiviteter såsom vinproviningar, men även möjlighet till lunch samt för dem som söker boende, möjlighet till att bo mitt i vingårdarna. Totalt är vingården på 30 hektar och fokus är på kvalitet snarare än kvantitet när det kommer till själva vinet. Helt klart en vingård som är värd att besöka för vinprovning men även bra alternativ om du söker ett boende i Loire utöver det vanliga.

 • Appellation:  Touraine, Cheverny
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur på Domaine de Monty. Föturom denna aktivitet, ett flertal andra aktiviteter.
 • Pris: €10

Domaine du Vieux Pressoir – Den familjeägda pärlan

Denna stillsamma och vackra vingård har en rik och lång historia. Under 1892 så bestämde sig Familjen Albert för natt börja tillverka sitt eget vin och i början så fokuserade man endast på att producera vitt vin. Flera decennier senare så tog man beslutet att även börja tillverka rött vin.

Vingården befinner sig precis vid gränsen till Anjou-Saumur, en region som bland vinälskare hyllas ofta för sina roséviner. Produktionen ligger på en hög nivå och man kan stoltsera med vinodlingar på hela 26 hektar!

Det faktum att själva marken är naturligt bördig och att regionen har många soltimmar per dag samt ägarnas förmåga att odla fram en perfekt druvsort gör att du aldrig kan välja fel när det gäller vin från Domaine du Vieux Pressoir

Det finns möjlighet att besöka själva vingården där du får lära dig mer om produktionsprocessen och dess olika steg. Ägarna tar mer än gärna emot dig som gäst, dock endast under vardagar. Du måste även boka ett besök innan du får möjlighet att besöka vingården.

 • Appellation:  Saumur, Saumur Puy Notre Dame , Coteaux De Saumur
 • Aktiviteter: vinprovning på Domaine du Vieux Pressoir
 • Pris: €5

Domaine Michel Blouin – Mer än 150 år av Historia!

För cirka 150 år sedan så var Domain Michel Blouin ganska liten jämfört med andra vingårdar och utgjordes av endast fyra hektar. Idag kan man stoltsera med imponerande 23 hektar från vilka man producerar mer än 60 000 flaskor fyllda med det bästa vinet du kan hitta på marknaden.

Under vintillverkningsprocessen så använder man sig av ett antal specifika metoder beroende på vilken typ av vin som produceras. Man handplockar och sorterar råvarorna som används vid produceringen av rött, sött samt mousserande vintyper. När det gäller vitt vin så använder man sig endast av maskiner för att skörda de vita druvorna.

Du har möjlighet att övernatta på vingården eftersom man förutom vintillverkning även bedriver sidoverksamhet i form av ett hotell. Man erbjuder guidade turer där du får möjligheten att strosa bland odlingarna och avnjuta ett glas av din favorit vin för en ganska låg budget.

 • Appellation:  AOC Anjou, Anjou-Villages, AOC Cabernet d’Anjou, AOC Rosé de Loire, AOC Coteaux du Layon, AOCCrémant de Loire
 • Aktiviteter: Rundvandring och vinprovning på Domaine Michel Blouin
 • Pris: €2

Château De Chaintres – En historisk slott med stark familjeanda

Château De Chaintres vingården utgörs av hela 20 hektar mark på vilka man odlar den finaste råvaran som utgör grunden för deras underbara vinsorter. Den befinner sig precis i hjärtat av Saumur Champigny och omfattar även den omåttlig populära “Clos du Château”. Vingården startades upp under 1675 av fäderna i Notre Dame des Ardilliers.

De valde platsen på grund av markens bördighet samt även det faktum att de långa soltimmarna möjliggjorde skörden att växa succesivt. Före den Franska revolution så ägdes vingården av “Fréres Oratoriens” som idag verkar under namnet “Clos des Oratoriens”. År 1938 så köpte familjen de Tigny vingården och är dess rättmätiga ägare än idag.

Château De Chaintres har ett program där man organiserar olika former av utställningar, guidade turer samt sessioner med vinprovningar. Om du är en vinälskare så är ett besök hos Château De Chaintres ett måste!

 • Appellation:  AOC Saumur Champigny, AOC Saumur Rosé, AOC Coteaux-de-Saumur, AOC Cremant de Loire
 • Aktiviteter: Rundvandring och vinprovning på Château De Chaintres
 • Pris: €0

Domaine de la Gauterie – Utforska Domaine Marc Brédifs majestätiska källare

Historien om Domaine de la Gauterie börjar 1990. Etienne Jadeau valde ut en strategiskt och ett välplanerat område för sina odlingar på grund av floden Loire, som även idag flyter endast några kilometer bort.

Om du önskar besöka Domaine de la Gauterie så kan du göra det när som helst. Ditt besök kommer garanterat att ge dig ett perspektiv på hur de ljuvliga och underbara vinsorterna produceras medan du avnjuter ett glas av just din favorit vin.

 • Appellation:  AOC Saumur Champigny, AOC Saumur Blanc, AOC Saumur Rosé, AOC Crémant de Loire
 • Aktiviteter: Besök och vinprovning på Domaine de la Gauterie
 • Pris: €0

Domaine de Rocheville – Utsökta viner och en fantastisk utsikt över Loire dalen

Philippe Porché startade upp vingården för ungefär två decennier sedan. Just Porché är en välkänd vinentusiast som med stor hjälp av sin hängivna fru Agnès och den unga aspiranten Jérôme Callet började producera vin på ett mer hållbart och miljö fokuserad sätt.

Dess olika viner som produceras på vingården har under åren vunnit ett flertal prestigefyllda tävlingar. Några av dessa inkluderar Concours Général de Paris och Decanter WWA för att nämna några.  Dessutom framhävs deras viner för sina enastående kvaliteter i ett flertal berömda guideböcker.

 • Appellation:  AOC Saumur Champigny, AOC Saumur Blanc, AOC Saumur Rosé, AOC Crémant de Loire
 • Aktiviteter: Besök och vinprovning på Domaine de Rocheville
 • Pris: €39

Domaine des Champs Fleuris – Platsen som avslöjar Loire dalens historia

Med sin skicklighet och känsla för detaljer så odlar Denis Rétivea sina råvaror med en stor passion. Senare, när det är dag att skörda så gör han det med kärlek och omsorg vilket senare mynnar ut i omåttligt populära samt välsmakande vinsorter.

Domaine des Champs Fleuris ligger i regionen Saumur Champigny i den lilla byn Turquant. Denis Rétivea är dock inte endast en begåvad vinproducent utan även en väldigt erfaren skeppare som känner till varje liten bit av den stora floden Loire.

 • Appellation:  AOC Saumur Champigny, AOC Saumur, AOC Crémant de Loire
 • Aktiviteter: Privat båt tur på floden på Loire
 • Pris: €6

Domaine Haute Perche – En region med både tradition och modernism

Om du är en genuin vinälskare samt råkar befinna dig i Loire dalen så får du för den delen inte missa att besöka Haute Perche. Vingården står för produktionen av två välkända appellationer, mänligen: Anjou Villages Brissac och Coteaux de l’Aubance Anjou Villages Brissac.

Man tar emot besök under alla dagar där du har möjligheten att prova vin utan extra kostnad! Dock så behöver du boka i förväg om du önskar få en guidad tur. Ett besök på vingården är ett utmärkt tillfälle att upptäcka hur Haute Perche vingård lyckats med att producera deras fantastiska vinsorter.

 • Appellation:  AOC Anjou-Villages Brissac, AOC Coteaux de l’Aubance
 • Aktiviteter: Vinprovning på Domaine Haute Perche
 • Pris: €0

Domaine Sauvète – Utforska Domaine Marc Brédifs majestätiska källare

Vinodlingarna finns att beskåda i Monthou Sur Cher som ligger i hjärtat av Val de Loire. Dessa täcker ett område på cirka 17 hektar på vilka man planterar Sauvignon, Chenin och Chardonnay druvor. Dessa vita druvor utgör cirka 8,5 av odlingarna på Monthou Sur Cher.

På den andraa delen av markytan så odlar man Gamay, Malbec, Cabernet Franc och Pineau druvor som handplockas specifikt för rött och rosé vin. Den skarpa smaken kommer från druvans egna naturliga konsistens. Värt att nämna är att fermenteringsprocessen sker vid en reglerad temperatur.

Om du önskar veta mer om Monthou Sur Cher vingård så kan du boka en guidad rundtur till ett förmånligt pris. Du kan se fram emot en händelserik dag där du kommer att få följa med runt om i vingårdarna och lära dig hur just din favorit vin framställs.

 • Appellation:  Touraine Contrôlée, Touraine Chenonceaux Contrôlée
 • Aktiviteter: Besök och vinprovning på Domaine Sauvète
 • Pris: €9

Alpha Loire – Upptäck innovativ vinproduktion

Alpha Loire befinner sig i de centrala regionerna av Loire dalen. Om du önskar besöka Alfa Loire så kan boka en guidad där du får lära dig mer om hur man producerar vin. Man accepterar besök från gäster från måndag till lördag.

Vinodlingen ger dig ett utmärkt tillfälle att förstå varför just det vin du fördrar att dricka tenderar att smaka så väl. Du kommer också att får möjligheten att prova nyproducerat vin som lagras i deras vackra vinkällare.

 • Appellation:  Touraine, Cheverny, Crémant de Loire
 • Aktiviteter: Rundvandring, vintillverkning och vinprovning på Alpha Loire
 • Pris: €15

Domaine Du Mortier – Upplev Domaine De Mortier Estate med en exklusiv vinprovning

Domaine due Mortier är en vingård på hela 13 hektar där 3 av dessa hektar ligger i AOC Saint Nicolas nord de Bourgueil. Verksamheten startades upp för 10 år sedan av de två bröderna Fabien och Cyril.

Vill du uppleva det bästa vinet i ditt liv? Om svaret är jag så bör du planera in ditt besök hos Domaine du Mortier. Du kommer att få möjligheten att strosa runt och njuta av det vackra landskapet medan du avnjuter ett glas av din favoirt vin.

 • Appellation:  AOC Saint Nicolas De Bourgueil
 • Aktiviteter: Rundvandring och vinprovning på Domaine du Mortier
 • Pris: €10

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy