Hem » Vin Fakta » Bowies vinetikett får en revival

Bowies vinetikett får en revival

davidb - Vinjournalen.se

För snart tre år sedan deltog David Bowie i ett välgörenhetsprojekt ”Whatever it Takes” som initierades av Bodegas Vicente Gandía i Valencia. Bodegas Vicente Gandía är en av de största vingårdarna i regionen.  Projektet handlade om att kändisar skulle stödja viner genom att designa var sin vinetikett för tre rödviner, ett vittvin, ett rosévin och en mousserande Cava – allt för att samla in pengar till välgörenhet. Förutom David Bowie deltog även Pierce Brosnan, George Clooney och Penelope Cruz i projektet. David Bowie bidrog med etikettdesignen för en flaska Shiraz.

Bodegas Vicente Gandía har tidigare arbetat med liknande biståndsprojekt bland annat har det handlat om dricksvatten i u-länder medicinal hjälp, skolor och infrastruktur. Men för tre år sedan blev alltså Bowie en symbol för ett spanskt vin genom sin designade etikett och man lyckades samla in € 450.000 i projektet.

Bowievinet sålde ganska snabbt slut när det först släpptes för tre år sedan, men nu i samband med att Bowie gick bort för några veckor sedan, har den nästan bortglömda etiketten fått en kraftig comeback. Bowiefans runt om i världen har börjat efterfråga vinet den senaste tiden igen och tusentas sökningar har börjat dyka upp i olika vindatabaser för samlarobjekt.

Bowievinet är ingen dyrgrip. Det kostar c:a 11 dollar per flaska, men den är svår att få tag i. Så hittar du en oöppnad flaska Shiraz med en Bowieetikett, kanske du kan trissa upp priset lite.

Frågor och svar:

Vad var syftet med ”Whatever it Takes” projektet som David Bowie deltog i?

Projektet handlade om att kändisar skulle stödja viner genom att designa var sin vinetikett för att samla in pengar till välgörenhet.

Vilken typ av vin bidrog David Bowie med etikettdesignen för?

David Bowie bidrog med etikettdesignen för en flaska Shiraz.

Hur mycket pengar samlades in i projektet?

Projektet lyckades samla in € 450.000 i projektet.

Varför har Bowies vinetikett fått en kraftig comeback nyligen?

Efter Bowies bortgång har Bowiefans runt om i världen börjat efterfråga vinet igen och tusentals sökningar har börjat dyka upp i olika vindatabaser för samlarobjekt.

Vad är priset för en flaska Bowievin?

Bowievinet kostar c:a 11 dollar per flaska, men den är svår att få tag i.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.