Kryddig
Kryddig i vin-sammanhang beskriver en smakton som påminner om olika kryddor och örter, såsom peppar, kanel, kryddnejlika, ingefära, timjan eller rosmarin. Det är vanligt i röda viner, särskilt de som är gjorda på druvor som Syrah, Grenache eller Zinfandel. Kryddig smak kan också kombineras med en lättare sötma eller en lättare syra för att skapa en balanserad smakprofil.
Frågor och svar om Kryddig:
Kryddig i vin-sammanhang beskriver en smakton som påminner om olika kryddor och örter.
Röda viner är vanligtvis mer kryddiga än vita viner, särskilt de som är gjorda på druvor som Syrah, Grenache eller Zinfandel. Men också vissa vita viner som exempelvis Gewürztraminer kan ha en kryddig smakton.
Ett kryddigt vin passar ofta bra till mat med kraftiga smaker och kryddor, som exempelvis indisk mat, mexikansk mat eller mat med asiatiska smaker. Det kan också fungera som en självständig upplevelse, att njuta av smakerna i vinet i sig själv.