Kåda

Kåda är en smak som ibland kan förekomma i vissa viner och som kan liknas vid lukten av tallskog. Det är en smak som vissa uppskattar medan andra inte tycker om den alls.

Frågor och svar om Kåda:

Vad är kåda i vin-sammanhang?

Kåda är en smak och doft som kan förekomma i viner, främst röda viner. Det är en träaktig, balsamisk och ibland lite kryddig ton.

Varför kan kåda förekomma i viner?

Kåda kan förekomma i viner på grund av att vinet lagras på fat av ek eller andra träslag. Kådan kan då överföras från fatet till vinet och ge en karakteristisk smak och doft.

Vilka vintyper kan ha en tydlig kåda-ton?

Vintyper som kan ha en tydlig kåda-ton inkluderar viner som har lagrats eller mognat i fat av tall eller gran, såsom vissa Chardonnay-viner och vissa röda Bordeaux-viner. Kåda-tonen kan ge en distinkt aromatisk karaktär till vinet och vara en del av dess komplexitet.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.