Hårt

I vin-sammanhang beskriver “hårt” vanligtvis en känsla av hög syra, hög tanniner eller hög alkoholhalt som ger en stark och kraftfull smak. Det kan också referera till en vin som är ung och behöver åldras för att mjukna upp och bli mer balanserad. Så om du upplever en “hård” smak i vinet, kan det betyda att det är lite för kraftfullt för din smak, eller att det behöver lagras några år till för att mjukna upp.

Frågor och svar om Hårt:

Vad menas med att ett vin är “hårt”?

När ett vin beskrivs som “hårt” betyder det att det har en hög tanninstruktur och/eller hög syra, vilket kan ge en sträv och intensiv smakupplevelse.

Vilka typer av viner kan beskrivas som “hårda”?

Generellt sett är röda viner mer benägna att vara “hårda” än vita viner. Viner från kalla klimat, såsom Cabernet Sauvignon och Nebbiolo, är också mer benägna att ha hög tanninstruktur och syra.

Hur kan man mildra en “hård” smak i ett vin?

För att mildra en “hård” smak i ett vin kan man prova att låta vinet andas genom att hälla det i en karaff eller låta det luftas i glaset. Att servera vinet vid rätt temperatur kan också minska den hårda smaken. Att para ihop vinet med mat eller använda dekantering kan också hjälpa till att mildra smaken.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.