Ektoner

Ektoner i vin kan beskrivas som smaker eller aromer som påminner om ekfat, såsom vanilj, kryddor eller rostad kokos. Detta beror på att vinet har lagrats i ekfat under en viss period. Ektoner kan ge vinet en rikare och fylligare smak, men det kan också vara subtilt eller överdrivet beroende på hur länge vinet lagrats i ekfat.

Frågor och svar om Ektoner i vin-sammanhang:

Vilken typ av viner är vanligtvis åldrade i ekfat?

Vanligtvis är röda viner åldrade i ekfat, särskilt u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/regioner/frankrike/bordeaux/u0022u003eBordeaux u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/regioner/spanien/rioja/u0022u003eRiojau003c/au003e.

Påverkar ektoner vinets färg?

Nej, ektoner påverkar inte färgen på vinet. Färgen beror på druvsorten och hur länge druvjuicen ligger i kontakt med druvskalarna.

Kan ektoner vara ett tecken på dåligt vin?

Nej, ektoner i sig själva är inte ett tecken på dåligt vin. Men om ektonerna är överdrivna eller obalanserade kan det vara en indikation på att vinet inte är väl tillverkat eller har blivit för mycket påverkad av lagringen i ekfat.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.