Mineral

I vin-sammanhang beskriver termen “mineral” en smakprofil som kan påminna om mineraler eller steniga toner. Det kan vara en subtil smak som ger vinet en extra dimension av komplexitet, och kan ibland även beskrivas som en lätt saltighet. Mineralitet kan påverkas av druvsorten, jordmånen och klimatet där druvorna odlas.

Frågor och svar om Mineral:

Vad betyder u0022mineralu0022 i vin-sammanhang?

Mineral i vin-sammanhang beskriver en smakprofil som kan påminna om mineraler eller steniga toner.

Vilka viner kan ha en tydlig mineralitet?

Viner som odlas på kalkhaltiga jordar, som exempelvis Chablis, kan ha en tydlig mineralitet. Andra viner som ofta beskrivs som mineraliska är u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/riesling/u0022u003eRiesling u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/sauvignon-blanc/u0022u003eSauvignon Blancu003c/au003e.

Vilken mat kan passa till viner med mineralitet?

Viner med mineralitet passar ofta bra till fisk och skaldjur, samt maträtter med ljust kött eller grönsaker. Vinet kan också fungera som en fördrink eller ett lättare vin att dricka på egen hand.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.