Basilika

Basilika i vin-sammanhang hänvisar till när ett vin har en arom eller smak som påminner om färsk basilika. Denna örtiga och friska karaktär kan ge vinet en extra dimension av komplexitet och intresse. Basilika-toner hittas oftast i vissa vita viner, såsom Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner, och bidrar till en uppfriskande och välbalanserad smakupplevelse.

Frågor och svar om Basilika:

Vad är en basilika i vin-sammanhang?

En basilika är en vintyp som kännetecknas av sin höga syrahalt och sin smak av lakrits, svarta vinbär och peppar.

Vilka druvor används vanligtvis för att göra basilika-vin?

Basilika-vin görs vanligtvis av druvsorten u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/syrah/u0022u003eSyrahu003c/au003e, men kan också innehålla andra druvor som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/grenache/u0022u003eGrenache u003c/au003eoch Mourvèdre.

Vilka maträtter passar bra att servera tillsammans med basilika-vin?

Maträtter som passar bra att servera tillsammans med basilika-vin inkluderar rätter med medelhavsinspiration, såsom caprese-sallad, pestopasta, tomatbaserade rätter och grillade grönsaker. Det kan också komplettera fisk- och skaldjursrätter samt ljusa sommarsallader.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.