Aromatisk

Vinet uppvisar en påtaglig karaktär av själva druvan och i många fall är detta ett resultat av den naturliga druvoskerhalten som finns kvar från druvans vinifikation. I många fall så hör den aromatiska doften ihop med en kryddig doft. Ett bra exempel på detta är Gewürztraminer som ofta upplevs som väldigt vitt pepprig i sin karaktär.

Aromatisk i vin-sammanhang syftar på vinets dofter och smaker som är starka, fruktiga och blommiga. Det kan också inkludera kryddiga och örtiga toner. Aromatiska viner är vanligtvis vita, men det finns även röda viner som kan ha aromatiska egenskaper.

Frågor och svar om Aromatisk i vin-sammanhang:

Vilka druvor används vanligtvis i aromatiska viner?

Druvor som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/riesling/u0022u003eRieslingu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/gewurztraminer/u0022u003eGewürztramineru003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/muscat/u0022u003eMuscat u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/sauvignon-blanc/u0022u003eSauvignon Blancu003c/au003e är vanliga i aromatiska viner.

Hur kan man para ihop aromatiska viner med mat?

Aromatiska viner fungerar bra med maträtter som är kryddiga eller har starka smaker, till exempel asiatiska eller indiska rätter. De kan också fungera bra med sallader, skaldjur och fisk.

Vad är skillnaden mellan aromatiskt vin och vin med hög arom?

Ett aromatiskt vin har en specifik aromatisk profil som är stark och uttalad, medan ett vin med hög arom kan ha en mer allmän arom som är mindre uttalad.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.