Carmenère

Allmän information om Carménère
Allmän information om Carménère

Uppstånden från de döda

Carménère är en fransk röd druva, ursprungligen från Bordeaux som man länge trodde var utdöd. Det är en druva med mörkt skinn, medelhöga tanniner och medelfyllig kropp. Vi kan hitta toner av röda och svarta frukter. Druvan har en distinkt doft av paprika tack vare de höga nivåerna av pyraziner. Denna druva producerar eleganta viner i djupa färger. 1994 upptäckte man att cirka 50 % av det man i Chile trodde var “Merlot”, egentligen var Carménère. De är lätta att blanda ihop eftersom vinbladen är mycket like.

Merlot var egentligen Carménère

Carménère ansågs vara utdöd efter phylloxera-pesten 1857, som nästan utplånade de allra flesta vingårdarna i Europa. Carménère tog sig dock till den Nya Världen, till Central Valley i Chile, där den först misstogs för Merlot. Idag är Chile den största tillverkaren av denna variant. Vi kan också hitta stora mängder Carménère i länder som Italien och Kina. Följs i små mängder i länder som Argentina, Frankrike, Kroatien och USA.

Namnet Carménère, härstammar från det franska ordet “carmín” som är färgen som vinbladen får på hösten. Denna druva fann sin framgång när den lämnade sitt hemland efter att pestsmitta nästan utplånade den från Europa.

Trivs med varma somrar

Carménère är en senmognad druva och banade sin väg in i den Nya Världen. Druvan trivs i heta klimat med intensiva somrar vilket får den nå sin fulla potential. Den mår inte bra av för mycket vatten, speciellt under skördetid.

Olika smaker av druvan

I druvor som man plockat innan de fullt hunnit mogna kan vi hitta bittra och örtartade toner, medan mogna druvor ger oss mer fruktiga smaker. En Carménère som som är åldrad på ekfat ger oss toner av jord, mörk choklad och tobak. Man blandar vanligtvis druvan med andra druvor som Petit Verdot, Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot.

Mat som passar med denna druva

Rött vin med anka

Liksom Merlot kan Carménère paras ihop med ett brett utbud av köttbaserade rätter, såsom grillad kyckling och fläsk. Carménère passar mycket bra med rostade grönsaker eller fylld paprika. Vi kan också kombinera den med ostar som feta eller getost beroende på dess intensitet.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Carmenère, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om carmenere

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.