Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Albariño

Allmän information om Albariño
Allmän information om Albariño

Albariño, som det är känt i Spanien, eller Alvarinho, som det är känt i Portugal, är en grön druva. Dess viner är friska och lätta med en måttlig alkoholhalt. Den kan lagras i ståltankar för att bevara druvans citrussmak. Druvan har också stor potential att lagras på ekfat. Men jämför ofta Albariño med Riesling- eller Sauvignon Blanc-viner för dess aromatiska och fruktiga toner.

Ugrsprung till Albariño

Denna druvsort finns i större kvantitet i länder som Spanien, som är den främsta producenten, följt av Portugal där druvan också är känd under namnet Minho eller Alvarinho. Denna druvsort finns också i mindre mängder i länder som USA (vid centralkusten i Kalifornien), Uruguay, Argentina, Australien, Brasilien och Chile.

Lite historia

Tidigare trodde man att denna sort var en kloning av Riesling (för sina snarlika aromer) och att den fördes från Frankrike till Galicien av munkarna på 1100-talet. Idag vet man att Albariño-druvan är ursprungligen från Galicien eftersom Riesling dateras från 1400-talet.

Viner producerade från Albariño

Det är en druva som mognar sent. Även om vinstocken är ganska stark är denna druva känslig för röta och mögel. Denna druvsort gynnas av jordtyper från maritima klimat, framför allt sådana jordar som är sandiga och väldränerade.

Denna druvsort används för att framställa monovarietalviner eller blandviner. Albariño-viner kännetecknas av sin anmärkningsvärda syrahalt och den fruktiga och blommiga aromen de innehåller. Det är vanligt att konsumera medan de är unga viner och det sägs att de mest prestigefyllda vita vinerna är de från Galicien.

Vad man ska äta med Albariño

Albariño

Fisk och skaldjur av alla slag! Prova det med ceviche eller en skaldjurspaella, musslor och ostron är en av de perfekta komponenterna för denna typ av vin. Och vad sägs om ostarna? Jo, burrata, feta, manchego eller gouda – en fröjd. Dess friska smak blir höjdpunkten i rätter baserade på färska sallader, kyckling och naturligtvis sushi och “bläckfisk a la gallega”.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Albariño, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om albarino

Frågor och Svar

Albariño är en grön druva som främst odlas i nordvästra Spanien (Galicien) och norra Portugal (där den kallas Alvarinho). Den är känd för att producera friska, aromatiska vita viner med hög syra och toner av citrus, stenfrukt och blommor.

De främsta odlingsområdena för Albariño är Rías Baixas i Galicien, Spanien, där druvan utgör cirka 90 % av odlingarna, samt Vinho Verde-regionen i Portugal.

Albariño-viner har ofta aromer av citron, lime, grapefrukt, nektarin och ibland blommiga inslag som jasmin. Smaken är vanligtvis torr, med hög syra och en lätt saltighet, vilket gör vinet mycket uppfriskande.

Albariño bör serveras väl kylt, vid en temperatur mellan 6–8°C, i ett vitt vinglas. Det är ett utmärkt val som aperitif eller tillsammans med lättare rätter.

Albariño är särskilt väl lämpat för skaldjur och fiskrätter, såsom räkor, musslor och grillad vit fisk. Det passar även bra till sallader, kyckling och asiatiska rätter med kryddiga inslag.

Albariño mognar sent och är känslig för röta och mögel, vilket gör att den ofta odlas i pergolasystem för att förbättra luftcirkulationen. Den trivs bäst i svala, fuktiga klimat med väldränerade, sandiga jordar.

Ja, Albariño och Alvarinho är samma druva. Namnet varierar beroende på om den odlas i Spanien (Albariño) eller Portugal (Alvarinho).

De flesta Albariño-viner är avsedda att drickas unga för att bevara deras friska och fruktiga karaktär. Vissa högkvalitativa varianter kan dock utvecklas positivt med några års lagring.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar