Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Tips på drinkar gjorda på konjak och Systembolaget om hur konjak produceras
Okategoriserade artiklar om vin

Tips på drinkar gjorda på konjak och Systembolaget om hur konjak produceras

konjak-kupa

Historia – den första konjaken 

Varför konjaken kom till som dryck vet man inte säkert men det kan bero på att den var starkare än vin och kunde transporteras längre sträckkor utan att bli skadad.

Destillering av drycker tros ha förekommit redan för 5,000 år sedan men varianten Konjak från den franska regionen Cognac, som har gett konjaken dess namn, tros ha producerats där på grund av bra priser på de lokala vinerna, tillgången på skog för bränsle samt ett gynnsamt ekonomiskt klimat i regionen Charente, där Cognac är beläget.     

Konjak för medicinska ändamål

Konjak ger en känsla av värme när man dricker den vilket medfört att konjak druckits och dricks som medicin i samband med förkylningar och förfrysning. Vi har väl alla sett den ikoniska bilden på St. Bernhardshunden med konjakskruset hängandes om halsen?

Cognac eller brandy?

Brandy kommer från det holländska ordet ”brandewijn” som betyder ungefär ”bränt vin eller brännvin” på svenska och drycken kallades i Sverige fram till 1800-talet följaktligen för franskt brännvin. Konjak är detsamma som ”brandy” eller ”franskt brännvin” med skillnaden att konjak är ett ursprungsskyddat namn som bara får användas på ”brandy” producerat i regionen Cognac i Frankrike. Drycken cognac är således alltid en brandy men en brandy är inte alltid en cognac.

Vad betyder det att dricka cognac som avec?

Avec är att är dryck som serveras till kaffet efter en middag. Det är mycket vanligt att dricka konjak som avec.

Café Avec le Petit Verre

Avec är ett franskt ord som kommer från frasen café avec le petit verre som kan översättas till ”kaffe med det lilla glaset”.

Kaffe och avec

I finlandssvenskan används ordet ”avec” även som ett inbjudningsord och betyder då att en person är inbjuden tillsammans med sin respektive.

H1: Systembolaget beskriver hur konjak tillverkas, eller mer korrekt, destilleras

Cognac destilleras två gånger

Vinet destilleras två gånger i en enkelpanna kallad alambic charentais för att få en sprit på max 72 volymprocent. Sedan lagras destillatet minst två år på ekfat från skogarna Limouges eller Tronçais. Fatlagringen rundar av smaken och bidrar med färg och vaniljaromer. Socker, sockerkulör och ekspånsessens, boissé får tillsättas. Före buteljeringen späds cognacen, till som lägst 40 procent.

Efter att juicen pressats ur druvorna får den jäsa i två till tre veckor vilket gör att sockret blir till alkohol med en procenthalt mellan sju och åtta procent. Destilleringen sker sedan i gammaldags brännare för alkohol och efter två destilleringar är alkoholhalten cirka 70 procent.

När destilleringen är klar lagras drycken i ekfat i minst två år, lagringstiden är längre för de högre graderna av cognac som till exempel V.S.O.P och X.O, innan den är färdig cognac. När lagringen börjas har den ofärdiga konjaken en alkoholhalt på cirka 70 procent men under tiden cognacen ligger i fatet och den luft som kommer in så avdunstar alkohol och vatten sakta, cirka tre procent per år, och eftersom alkohol avdunstar fortare än vatten sjunker alkoholhalten i cognacen slutligen till cirka 40 procent. Fenomenet kallas ibland för ”La part des anges”, ungefär ”andelen som går till änglarna”.

Efter att lagringen är avslutat hälls cognacen över till stora glasbehållare i korgar för vidare blandning.

Ekfaten tillför inte smak till cognacen efter fyra till fem årtionden så lagringstider längre än så tillför antagligen inte mycket.

Konjaksglas eller konjakskupa?

Det har länge varit modernt att dricka konjak i konjakskupor, de verkar vara speciellt konstruerade för konjak och för den som vill verka raffinerad framstår förstås ett mer udda glas som det självklara valet.

Experterna håller dock inte med. De vill använda ett konjaksglas istället och det som fäller avgörandet är att den smala öppningen på konjaksglaset gör det lättare att absorbera smakerna som konjaken frigör när den hälls upp.

Specialdesignade flaskor för konjak

Precis som när det gäller andra spritdrycker finns det en tradition att tappa konjak i väldigt speciella flaskor men låt dig inte luras, de speciella flaskorna har inte med smak eller åldrande att göra utan används nog helt säkert för marknadsföring, för att få konsumenten att föredra utseendet på en viss flaska framför smak och kvalitet.

Tips på drinkar gjorda på konjak

Det går alldeles utmärkt att blanda drinkar på konjak även om det fortfarande är vanligast att dricka konjak som avec. Nedan följer en lista på utmärkta konjaksdrinkar.

  • Chambord
  • Champagne Cocktail
  • Domaine De Canton
  • Grand Marnier
  • Hennessy Ginger
  • Lumberjack
  • Pineau des Charentes
  • Royal Punsch
  • Sidecar

Trenden för konjak på marknaden

Experter på marknaden för alkoholdrycker tror konjak kommer att bli mer populär framöver genom att konjaksdrinkar blir vanligare och tillfällena att dricka konjak blir fler.

Att konjaken blivit mer populär är redan tydligt då exporten slog alla rekord under 2017 då nästan 200 miljoner flaskor exporterades och omsatte över trettio miljarder kronor.

Konjaken har en fantastisk historia bakom sig och behåller genom ursprungskravet sin exklusivitet som en dryck för finsmakaren som vill bjuda sina gäster – och sig själv – på det där lilla extra.

Frågor och svar om Konjak

Är Konjak populärt?

Konjak har alltid varit en populär dryck som den är, men experterna tror att drycken kommer att bli allt mer populär framöver tack vare att konjaksdrinkar blir allt vanligare.

Vad är Konjak?

Konjak är den mest kända typen av Brandy som exklusivt produceras i Cognacregionen i sydvästra Frankrike och är “appellations contrôlées” vilket innebär att de produceras på en speciell plats eller region och har strikta regler på vad som får lov att finnas i flaskorna. Konjak måste enligt eglerna destilleras två gånger och sedan lagras i minst 2 år på ekfat.

Hur dricker man Cognac?

Hur dricker man konjak är en vanlig fråga när det kommer till cognac för nybörjare. Eftersom drycken är starkare än ett vanligt vin kan det rekomenderas att ta det lite lugnare och smutta på drycken.

Hur mycket kostar Konjak?

Om du letar efter cognac systembolaget, så ser man att det är en väldigt prisskillnad på flaskorna. Cognac systembolaget pris är allt mellan 200 kronor flaskan för en billig konjak till 6000 kronor för en dyr. Vilken konjak systembolaget än har så bör du välja en som både passar din plånbok och dryckestillfället. Om du är en konjakälskare som vill dricka konjak som den är, så kan det vara bra att välja en dyrare variant, men om du vill ha en konjak för att blanda i drinkar kan du välja en billigare.

Finns Konjak med i korsord?

Ja, Konjak ingår kvistiga krysset och används regelbundet i korsord.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.